Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Målsägandes privata efterforskningar friar mordförsöksåtalade

Nyheter
Publicerad: 2022-09-22 13:47
Foto: Johan Nilsson / TT

Sex män åtalades för mordförsök sedan två andra män attackerats med ”svärd och svärdbaljor” i Helsingborg tidigare i år.
Nu frikänns samtliga åtalade då tingsrätten inte anser målsägandens utpekande av de sex gärningsmännen vara tillräckligt tillförlitliga.
Den övriga bevisningen är inte heller tillräcklig för att döma någon av männen för det åtalade brottet.

Den 3 april i år skedde ett mordförsök när ett flertal personer omringade två män och attackerade målsägandena med ”svärd och svärdsbaljor”. Målsägandena fick allvarliga skador, men klarade överlevde.

Sex personer kom att åtalas för gärningen och åklagarens bevisning har till stor del byggt på vad målsägandena har berättat om händelsen.

Gjort egna efterforskningar

I domen konstateras att de två målsägandena utsatts för det våld som påståtts i åklagarens stämningsansökan. Samtidigt konstateras att det är oklart hur många personer som varit inblandade i händelsen.

Målsägandena har på olika sätt pekat ut de sex åtalade männen. Exakt hur utpekandet gått till och hur målsägandenas ”efterforskningsarbeten” i samband med identifikationen har gått till är, enligt tingsrätten, inte klarlagt. Enligt domstolen förefaller målsägandena fått information om vilka som varit involverade från olika håll och på olika sätt. Namnen har sedan lämnats till Polisen efterhand.

Det har bland annat förekommit uppgifter om att det skulle funnits en anonym person, som enligt en av målsägandena, ska ha observerat händelsen och lämnat uppgifter om påstådda gärningsmän. Uppgifter som figurerat i utredningen har dock gjort gällande att den anonyme personen ”ska ha något emot eller till och med hata” flera av de personer han sägs ha pekat ut.

Tingsrätten pekar också på att två oberoende vittnen uppgett att det funnits maskerade gärningsmän – något som de båda målsägandena förnekat då de sagt sig känna igen allas ansikten. Detta trots att de haft svårt att lämna signalement eller beskriva gärningsmännen förrän i ett senare skede av utredningen.

Samtliga frikänns

Tingsrätten anser det uppenbart att ett ”normalt polisiärt brottsutredande arbete till stor del ersatts av ett privat efterforskningsarbete” där framförallt en av målsägandena med hjälp av sin far bedrivit ett ”omfattande efterforskningsarbete”.

Eftersom den övriga bevisningen varit begränsad anser tingsrätten att det inte finns tillräckligt med bevis för att binda någon av de åtalade till brottet. Samtliga frikänns därför från åtalet om mordförsök.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
mordförsökhelsingborg

Dela sidan:
Skriv ut: