Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Malexandermördare får sitt straff tidsbestämt

Nyheter
Publicerad: 2020-02-07 11:23
Polisens bild ur förundersökningen angående polismorden i Malexander. Foto: Polisen

Örebro tingsrätt beslutade idag att omvandla livstidsstraffet för Andreas Axelsson till ett tidsbestämt fängelsestraff om 35 år.
Han är en av de tre som dömdes för polismorden i Malexander 1999.

Andreas Axelsson dömdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander, försök till mord av en annan polisman och fyra fall av grovt rån.
I samma mål dömdes även Jackie Arklöv och Tony Olsson till livstids fängelse.

Ansökte om 32 år

Andreas Axelsson ansökte i januari om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff på i första hand 32 år. Åklagaren medgav en omvandling till 35 år.

Örebro tingsrätt konstaterar i sitt beslut att Axelsson under hela verkställigheten ”visat god skötsamhet och har klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning.”
De delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att Axelsson ska återfalla i brottslighet och gör bedömningen att det ”inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.”

”Synnerligen försvårande”

Däremot finner tingsrätten att omständigheterna kring morden och mordförsöket varit synnerligen försvårande och att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse.
Tingsrätten omvandlar därför Axelssons straff till 35 års fängelse.


Dela sidan:
Skriv ut: