Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

M vill se obligatorisk häktning i fler fall – för att stävja stöldligor

Nyheter
Publicerad: 2022-07-14 09:53
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, och Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman har pressträff om förslag mot stöldligor. Foto: Chris Anderson / TT

Moderaterna lanserar ett 10-punktsprogram i syfte att komma till rätta med utländska stöldligor som begår brott i Sverige, det meddelade partiet under onsdagen.
Enligt partiet ska 10-punktsprogrammet genomföras ”utöver satsningar på fler poliser och högre polislöner” och går bland annat ut på straffskärpningar, sänkt gräns för obligatoriska häktningar samt att fler ska avtjäna sina straff i hemlandet.
– Sverige är väldigt hårt drabbat av detta och det är ingen slump eftersom upptäcktsrisken är väldigt låg och straffen väldigt milda, säger Johan Forssell (M) till Dagens Juridik.

”Sverige har blivit en buffé för internationella stöldligor” skriver Moderaterna i ett pressmeddelande rörande sitt nya 10-punktsprogram – som tar sikt på just dessa ligor.
Internationella stöldligor har varit flitigt omdiskuterat de senaste åren. Det handlar om stulna båtmotorer, bilar, bildelar och andra ägodelar som stjäls i Sverige och sedan förs ut ur landet.

Enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, rör det sig om brottslighet i ”industriell skala”

– Sverige är väldigt hårt drabbat av detta och det är ingen slump eftersom upptäcktsrisken är väldigt låg och straffen väldigt milda. Det skapar en grogrund för kriminalitet i industriell skala. De länsar allt de kommer åt, säger han till Dagens Juridik.

Vill se obligatorisk häktning i fler fall

I syfte att försvåra för stöldligorna att operera i Sverige föreslås i 10-punktsprogrammet, bland annat, att gränsen för obligatorisk häktning ska sänkas så att alla brott med straffminimum från ett års fängelse ska omfattas. Dessutom föreslås att minimistraffet för grov stöld skärps till ett års fängelse – vilket skulle innebära att den som misstänks för grova stöldbrott i regel skulle häktas.

Att sänka kraven för obligatorisk häktning är en stor förändring – kan man motivera en sådan enbart med att man vill stävja internationella stöldligor?

– Nej, och det har vi inte heller gjort. Det här är ju en sak som vi har pratat om, men som har inverkan även på stöldligorna i kombination med att vi vill höja straffminimum för grov stöld till tolv månaders fängelse. Då kommer även dessa att omfattas av det. Men syftet för förändringen som sådan är ju bredare än just stöldligor. Likväl kommer en sådan förändring ha effekt på stöldligorna.

Du säger att stöldligorna opererar i industriell skala, skulle vi ha plats för alla dessa i häktena?

– Jag menar att man måste börja i rätt ordning. Det är inte så att det kan vara platskapaciteten inom Kriminalvården som ska vara styrande för hur rättspolitiken ska se ut eller för hur många brott som ska klaras upp. Det måste vara tvärtom.

– Sedan är detta en trång sektor idag och det finns två svar på det. Dels måste antalet häkten och anstalter byggas ut kraftfullt de kommande åren, vilket vi har pekat på att det kommer att krävas anslagsförstärkningar för. Men det går ju också att jobba med de platser man har naturligtvis. Till exempel att utöka antalet överföringar, vilket också är en del av vårt 10-punktsprogram. En stor andel av de som avtjänar fängelsestraff idag är utländska medborgare och inte minst EU-medborgare. Där finns också en möjlighet att kunna frigöra platskapacitet.

”Åtgärder löser problem – inte förhoppningar”

Moderaterna vill också att hantering av stöldgods genom att aktivt föra ut det från Sverige ska införas som ett nytt särskilt brott enligt smugglingslagen. Dessutom vill man göra det lättare för Polisen att publicera bilder på misstänkta personer, ge tulltjänstemännen utökad möjlighet att bära vapen samt stärka tullens strategiska underrättelsearbete.

– Det är inte förhoppningar som löser detta problem utan det är åtgärder och dessa lyser fortfarande med sin frånvaro på många håll.

– Detta är vallöften från en moderatledd regering. Det vill säga, om vi får väljarnas förtroende så tänker vi genomföra detta och vi är övertygade om att det kommer att ha stor inverkan. Det kommer att bli väldigt mycket jobbigare att vara internationell stöldliga i Sverige om dessa åtgärder genomförs, säger Johan Forssell till Dagens Juridik.


Dela sidan:
Skriv ut: