Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

M vill se en omvänd bevisbörda för gängkriminella

Nyheter
Publicerad: 2022-01-12 08:17
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Foto: Jessica Gow / TT

Moderaterna föreslår nu att omvänd bevisbörda ska gälla för gängkriminella. En gängkriminell som inte kan förklara hur han fått tag på sina tillgångar ska kunna få dessa förverkade.

M föreslår nu en omvänd bevisbörda, där dyra föremål och större summor pengar tillhörande en gängkriminell ska kunna förverkas, om inte vederbörande ”kan göra det sannolikt att egendomen förvärvats på lagligt sätt”. Det skriver TT som talat med Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Yrandet om förverkande ska prövas i domstol

Detta ska gälla personer som dömts för gängrelaterad brottslighet men även personer som inte dömts, men där man under exempelvis en husrannsakan påträffat pengar eller dyra föremål.

I domstol ska sedan ett yrkande om förverkande prövas. Där är det upp till den personen som ägt föremålet eller pengarna att förklara hur han eller hon kommit över tillgångarna på laglig väg. Om förklaringarna inte är tillräckliga ska tillgångarna förverkas, enligt Moderaternas förslag.

– Ytterst är det alltid en domstol som vi menar ska fatta det beslutet. Därigenom har man också en rättssäkerhetsprövning, sägerJohan Forssell till TT.

Vem är gängkriminell?

På frågan hur man avgör om en person är gängkriminell svarar Johan Forssell att polisen redan i dag har ”väldigt god koll på vilka som är i de här gängen” men att det är ytterst upp till domstolen att bedöma.

Nyhetsbyrån TT ställer även frågan om det inte finns risk att det här förslaget undergräver principen om att man är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

– Vi ser ser det som en anpassning efter den situation vi har där Sverige är det land i Europa som förmodligen har störst problem med gängkriminalitet. Men jag tar inte lätt på rättssäkerhetsfrågor, och ytterst är det alltid en domstol som beslutar. Och om man hävdar att det då inte skulle vara rättssäkert undrar jag vilken definition man har av rättssäkerhet, säger Johan Forssell.


Dela sidan:
Skriv ut: