Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

M: Det ska vara straffbart att vara med i kriminellt gäng

Nyheter
Publicerad: 2020-08-27 12:32
Moderatledaren Ulf Kristersson tittar in i en utbränd bil under ett besök med polisen på Frölunda torg. Foto: Adam Ihse / TT /

Moderaterna vill kriminalisera samröre med kriminella gäng – på liknande sätt som terrorlagstiftningen ser ut i dag.
Det säger partiledaren Ulf Kristersson i en intervju i DN.
De förstör livet för många människor. Vi måste ta det på allvar, säger han.

I intervjun jämför Kristersson de kriminella gängen med ”inhemska terrorister” som sätter skräck i bostadsområden och luckrar upp rättssamhället.
Därför vill man nu, på liknande sätt som terrorlagstiftningen, förbjuda ”deltagande i och samröre med” en kriminell organisation – ett gäng.

Behöver inte delta

Definitionen av gäng innefattar enligt förslaget grupperingar som begår allvarliga brott, i första hand grova våldsbrott men också annan brottslighet, till exempel grova narkotikabrott eller systematiska förmögenhetsbrott.

För att kunna straffas för ett så kallat deltagandebrott behöver man inte ha deltagit i de specifika brottsliga handlingarna, men att personen känner till organisationens brottsliga aktiviteter och dessutom att personen agerat aktivt inom verksamheten. Som exempel nämns planering av kriminella aktiviteter, hjälp med transporter eller utrustning. 

Andra EU-länder

När det gäller definitionen av ”samröre” skulle det enligt förlaget kunna innebära bland annat befattning med vapen, ammunition, brandfarliga eller explosiva varor eller transporter.

Liknande lagstiftning finns i flera EU-länder. I Sverige har SD och KD föreslagit dylika lagändringar, skriver DN.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.