Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lundin byter privat försvarare – Thomas Olsson ut, Torgny Wetterberg in

Nyheter
Publicerad: 2020-05-20 08:45
Thomas Olsson, Ian Lundin och Torgny Wetterberg. Foto: (Montage) Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /Nils Petter Nilsson/ A1 advokater

Torgny Wetterberg, Thomas Tendorf och Kristoffer Ribbing tar över Thomas Olssons, Alparslan Tügels och Filip Rydins uppdrag som Ian Lundins privata försvarare i Lundin-målet.

Lundin Energys (tidigare Lundin Petroleum och Lundin Oil reds anm.) ordförande Ian Lundin skrev på fullmakten för de nya privata försvararna Torgny Wetterberg, Thomas Tendorf och Kristoffer Ribbing den 1 maj från Genéve. Advokaterna ska försvara honom mot anklagelserna om medhjälp till folkrättsbrott i Stockholms tingsrätt.

Thomas Olsson, som har varit Ian Lundins försvarare sedan 2016, lämnar därmed sitt uppdrag. Den 7 maj skriver Thomas Olsson till domstolen och meddelar att han och Alparslan Tügel inte längre företräder Ian Lundin i målet.

Dagen efter meddelar även advokat Filip Rydin att han frånträder uppdraget som anmäld privat försvarare för Ian Lundin i rubricerat mål.

 – Ian Lundin har valt att överlåta ansvaret för sin juridiska representation i utredningen kring Lundins verksamhet i Sudan mellan 1999 och 2003 till Torgny Wetterberg och hans kollegor på A1 Advokater i Stockholm. Torgny och resten av teamet från A1 Advokater har bred processerfarenhet av att tillsammans driva mål, både vad gäller straffrättsliga och affärsjuridiska frågor. Ian Lundin uppskattar det viktiga arbete som såväl Thomas Olsson som hans kollegor utfört, säger Robert Eriksson, presschef för Lundin Energy i en kommentar till Dagens Juridik.

Dagens Juridik når Torgny Wetterberg, på väg in i annan förhandling under tisdagen. Nu är det alltså han och hans team från A1 advokater som tar över stafettpinnen som privat försvarare för Ian Lundin i målet som rör anklagelser om medhjälp till folkrättsbrott i Sudan som ska ha skett för 23 år sedan.

– I grunden är det ett ganska enkelt mål, säger Torgny Wetterberg.

Hur menar du?
– Åklagaren har inget på fötterna. Det är som kejsarens nya kläder.

Vad är din första bedömning, kommer åklagaren väcka åtal?
– När han har hållit på så här länge som han har gjort nu med tid och resurser så krävs det integritet att fatta ett korrekt beslut och det korrekta beslutet är att lägga ned förundersökningen. Det är en åklagares skyldighet att ha integritet och därför bör han lägga ned. Det är tveklöst så.

Torgny Wetterberg uppger att han inte tidigare varit med om en utredning som pågått under så pass lång tid som denna.

– Det här är enastående exceptionellt. Antingen finns det något och då utreder man detta annars så lägger man ned. Här hittar man inget men fortsätter iallafall. Det är oerhört olämpligt att man håller på på detta sätt och utsätter människor för detta. Det är inte acceptabelt ur något perspektiv. Det är definitivt inte acceptabelt ur ett skattebetalarperspektiv.

Några dagar innan försvararbytet dök upp i dagboksbladet i Stockholms tingsrätt framgår det att även Thomas Bodström som varit målsägandebiträde åt fem målsäganden skickat in ett en skrivelse där det framgår att han entledigas från sitt uppdrag på begäran av åklagaren. Han kvarstår dock som målsägandebiträde till ”ett stort antal brottsoffer även om jag blivit entledigad för uppdragen av fem personer” i målet, uppger han för Dagens Juridik.

Även advokat Percy Bratt har lämnat in en kostnadsräkning och lämnar därmed sitt uppdrag som målsägandebiträde åt en klient i Kenya.

Enligt Torgny Wettergren rör det sig om att åklagaren insett att han bör ”banta” förundersökningen.

Lundin Energy har också noterat förändringarna på målsägandesidan:

– Åklagaren har bekräftat till oss att antalet målsäganden i förundersökningen har minskat. Vi känner inte till anledningen till detta och vi har inte tagit emot någon ny gärningsbeskrivning som reflekterar förändringen. Vi anser att åklagaren nu borde lägga ner den här tio år långa förundersökningen utan ytterligare dröjsmål, säger Robert Eriksson.

Målet rör anklagelser om medhjälp till folkrättsbrott i Sudan som ska ha skett för 23 år sedan.

Förundersökningen mot Lundin Energy inleddes för tio år sedan. Enligt åklagaren har bolaget bistått regimen att tvinga bort lokalbefolkningen med anledning av oljeprospektering. 

År 2016 delgavs bolagets företrädare Ian Lundin och Alexandre Schneiter formell misstanke om medhjälp till folkrättsbrott.

Ian Lundin var först vd och sedan ordförande från mellan 1999 och 2003. Alex Schneiter var ansvarig för prospekteringsverksamheten under den aktuella tidsperioden.

Efter ett stort antal förhör med Ian Lundin och Alex Schneiter skedde slutdelgivningen i slutet av 2018.

Försvararna fick i samband med slutdelgivningen ta del av ett omfattande förundersökningsmaterial om över 50 000 sidor, vilket sedan successivt utökats.

Thomas Olsson som suttit med under förhören med Ian Lundin pekar, under en tidigare intervju med Dagens Juridik, på att det är svårt att förstå vad åklagaren påstår. 

– Det är lite av en juridisk experimentverkstad som man ägnar sig åt. Man försöker skapa något som ingen har sett tidigare nämligen den här typen av ansvar för företagare som bedriver helt legitim verksamhet där man inte kan koppla några av de anklagelser som framförs till bolagets verksamhet. Åklagaren påstår inte att det i bolagets verksamhet funnits något som man misstänker är brottsligt. Det man lägger klienterna till ansvar är vad en självständig stat har gjort och inte har gjort.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.