Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Livstids fängelse för mord på ex-hustru – hedersmotiv bevisat

Nyheter
Publicerad: 2020-01-10 13:27
Foto: Björn Larson Rosvall /TT

Den 46-årige mannen högg ihjäl sin exfru vid en återvinningsstation utanför Göteborg.
Tingsrätten godtog inte åklagarens påstående om att mordet var hedersrelaterat, men dömde ändå mannen till livstids fängelse.
Nu gör hovrätten en annan bedömning och slår fast att det fanns ett hedersmotiv bakom mordet.

Det var i december 2018 som Polisen fann en svårt knivskuren kvinna i anslutning till en återvinningsstation i Mölnlycke, utanför Göteborg.

Kvinnan avled senare av skadorna och Polisen kunde senare gripa hennes exmake som misstänkt för dådet. Mannen åtalades senare för mord, vapenbrott och olaga hot.

Mannen erkände under tingsrättsförhandlingen att han vid tidpunkten för brottet varit på den aktuella platsen och utsatt sin före detta hustru för det våld som förmodligen lett till hennes död, även om hans uppgivna avsikt inte var att ta livet av henne.

Tillhörde familjer som var släkt med varandra

Enligt åklagarens påstående skulle motivet till mordet ha varit hedersrelaterat.

Mannen och hans döda exhustru tillhörde båda familjer som var släkt med varandra och hade ursprung i Kurdistan. Paret gifte sig som unga och tillsammans fick de två barn.

Under 2015 ansökte dåvarande hustrun om skilsmässa från den
den åtalade exmaken och i början av 2017 gifte hon sig med en ny man.

Hedersmotivet inte styrkt enligt tingsrätten

Mannen uppgav i rätten att han, till följd av en trafikolycka, mått sämre under en längre period och varit orolig för att barnen alltmer kommer att lämnas ensamma då hans exfru gift om sig med en ny man.

Tingsrätten konstaterade att mannen sannolikt har påverkats av den kultur han har växt i, men ansåg det vara tveksamt att dessa skulle ligga bakom det mord han utsatte sin exhustru för, inte minst med tanke på att han helt förnekat detta.

Han dömdes dock för att i ”sin hänsynslöshet mot inte bara sin före detta hustru utan också mot barnen planerat och agerat på ett sådant hänsynslöst sätt
att påföljden för honom är att bestämma till livstids fängelse”.

Hovrätten gör annan bedömning om hedersmotivet

Mannen överklagade domen till hovrätten, som nu gör än annan bedömning än tingsrätten vad gäller frågan om ett hedersmotiv bakom gärningen.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att det genom utredningen i målet är bortom rimligt tvivel styrkt att mannen hade ett sådant hedersmotiv som åklagarna har gjort gällande när han begick gärningen.

Bedömningen görs, bland annat, mot bakgrund av vittnesuppgifter från deras gemensamma barn, kvinnans nya man och kriminalvårdare som transporterat mannen mellan häkte och anstalt. Enligt kriminalvårdarna ska mannen bland annat ha sagt ”I er kultur accepterar man horor det gör man inte i vår kultur. Hon var en hora. Jag vet vad jag har gjort och jag är glad för det.”, eller något liknande.

Mannen döms därför till livstids fängelse även i hovrätten.

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.


Dela sidan:
Skriv ut: