Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

LKAB får inte bygga ut Kirunagruvan – ansökan nekas

Nyheter
Publicerad: 2021-10-13 08:41
Genrebild Foto: Carl-Johan Utsi / TT /

Det statliga gruvbolaget LKAB får nej av Mark- och miljödomstolen på sin ansökan att bygga ut Kirunagruvan.

Efter över tre års hantering av LKAB:s ansökan för den befintliga verksamheten i Kiruna med vissa, enligt LKAB, mindre ändringar för att möjliggöra en snabbare brytningstakt av den malm LKAB har tillstånd att bryta, avvisas nu ansökan med hänvisning till brister i det samråd som genomfördes 2017 inför ansökan.

– Beslutet bekräftar återigen de farhågor vi har haft, att det inom ramen för dagens system är svårt att göra den typ av viktiga, stora och nödvändiga omställningar som vi planerar. Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB.

Det avgörande i domstolens beslut

Enligt LKAB handlar inte det avgörande i domstolens beslut om konsekvenser för miljön, utan om en bedömningsfråga kring hur inbjudan till samråd med särskilt berörda hanterats. Enligt LKAB lyfter domstolen upp att just fastighetsägare med bergvärme borde ha bjudits in till samråd på annat sätt än vad som faktiskt gjordes. LKAB:s utgångspunkt har varit att nästan alla invånare i Kiruna är särskilt berörda, och har därför bjudit in alla på samma sätt.

Starkt kritiska

LKAB är starkt kritiska till domstolens beslut och menar att domstolen har gått långt utöver tidigare rättspraxis när man har förkastat ”en så omfattande miljötillståndsansökan och en lång rad mycket utförliga utredningar för en detalj i hur det kallats till samråd”.

– Vi har arbetat med detta sedan 2014. Vi har i över tre år kompletterat olika delar som domstolen efterfrågat, mycket av det relevant, men nu får vi veta att domstolen anser att den inte kan pröva ansökan på grund av att inbjudan till det samråd som genomfördes våren 2017, borde gått till på ett annat sätt. De menar också att det är något som inte kan rättas till i efterhand. Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB.


Dela sidan:
Skriv ut: