Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Kungen” inför rätta – så var första dagen i domstolen

Nyheter
Publicerad: 2022-06-16 08:48
Genrebild Foto: Maja Suslin / TT /

Idag startade huvudförhandlingen i målet där de två ex-advokaterna, i media kallade ”Kungen” och ”Prinsen”, står åtalade för flera grova brott.
Under den första förhandlingsdagen avhandlades åtalspunkten under vilken ”Kungen” står åtalad för skyddande av brottsling – och påstås ha hjälpt en tidigare klient att få en förundersökning nedlagd genom att instruera förhörspersoner om vilken berättelse de ska delge utredarna.

Klockan 09 på torsdagsmorgonen ropades målet på i säkerhetssalen vid Södertörns tingsrätt. I en beige, rundhalsad, tröja satt den tidigare advokaten, i media kallad ”Kungen”, tillsammans med sin försvarare Slobodan Jovicic. På andra sidan salen satt åklagarna, med Ewamari Häggkvist i spetsen.

Under dagen avhandlades den första åtalspunkten av flera, där ”Kungen” står åtalad för skyddande av brottsling. Den andre ex-advokaten, i media kallad ”Prinsen”, fanns inte på plats denna dag då han inte omfattas av åtalspunkten i fråga.

Delade meningar

Enligt stämningsansökan påstås ”Kungen”, i samband med att han var förordnad som offentlig försvarare för en frihetsberövad klient, lämnat information om utredningen och klientens inställning till utomstående. Han påstås också ha instruerat vittne och målsägande om vilka uppgifter de ska lämna i polisförhör.
Enligt åklagarna medförde, eller i vart fall bidrog, ”Kungens” agerande till att förundersökningen mot klienten lades ned.

Det handlar om en påstådd grov misshandel som ska ha begåtts i södra Stockholm under våren 2020 som ”Kungens” tidigare klient kom att misstänkas, och häktas, för. Han avfördes dock från misstankarna och förundersökningen lades ned. ”Kungen” och den misstänkte klienten har hävdat att det som skedde var en musikvideoinspelning. Åklagarna har å sin sida hävdat att det är en efterhandskonstruktion och att Encrochattarna visar att detta är något ”Kungen” instruerat personer som skulle förhöras att säga i syfte att få klienten frikänd.

Åklagarnas bevisning i denna del består framförallt av Encrochatmaterial och utdrag ur konversationer därifrån. För åklagarna handlar det dels om att bevisa att ett specifikt alias kan kopplas till ”Kungen”, men också att bevisa att hans agerande varit brottsligt – vilket hans försvarare menar att det inte är.

Medgav att han brukat Encrochat

Under torsdagens förhandling medgav ”Kungen” att han skrivit meddelanden från det Encrochattalias som åklagarna påstått är hans. Han medgav också att han läckt ett hemligt häktningsprotokoll i en sådan chatt. Samtidigt påstod han att det var fler personer som haft tillgång till den Encrotelefon som köpts in till hans tidigare advokatbyrå – vilka ville han dock inte svara på.

Under förhandlingen uppgav han att han ”skäms otroligt mycket” för att ha läckt det hemliga protokollet. Han sa vidare att han ”inte förtjänade” advokattiteln och att den skam han kände för sitt etikbrott var anledningen till att han inte närvarade vid disciplinnämndens sammanträde.

Förhandlingen fortsätter under fredagen. Då ska den andra åtalspunkten behandlas. Under denna står ”Kungen” åtalad för förberedelse till mord och påstås, tillsammans med andra, planerat att döda en gängkriminell man som varit misstänkt, men avskrivits, för ett mord på en gängledare. Bland annat påstås han ha skött ”insamlingen” för att finansiera mordet – som skulle utföras av en av Sveriges mest ökända gängledare – inne i fängelset.

  Share

  Fakta – detta står de två ex-advokaterna åtalade för

  Kungen:
  – Förberedelse till mord.
  – Skyddande av brottsling, grovt brott.
  – Medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

  Prinsen:
  – Skyddande av brottsling, grovt brott.
  – Medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.


  Dela sidan:
  Skriv ut: