Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Långtidsarbetslösheten ökar i spåren av pandemin

Nyheter
Publicerad: 2021-04-13 08:31
Foto: Hasse Holmberg/TT

Långtidsarbetslösheten ökar i spåren av pandemin och kan under 2021 komma att överstiga 200 000 personer.

Den stora mängden personer som skrev in sig som arbetslösa i pandemins inledning har nu varit utan jobb i tolv månader eller börjar närma sig gränsen för långtidsarbetslöshet. 

– De som nu blir långtidsarbetslösa har i många fall både utbildning och aktuell arbetslivserfarenhet. Deras möjligheter till arbete har påverkats av att pandemin snabbat på strukturomvandlingen. Alla jobb som försvunnit i krisen kommer inte tillbaka och många människor kan behöva ställa om till andra arbeten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Ser en viss ljusning på arbetsmarknaden

I mars hade 182 000 personer varit utan arbete i minst tolv månader. Under de två första veckorna i april har långtidsarbetslösheten ökat med 5 000 till närmare 187 000 personer. Under 2021 riskerar långtidsarbetslösheten att överstiga 200 000 personer. 

– Samtidigt ser vi en viss ljusning på arbetsmarknaden. Det är ett fortsatt svårbedömt läge men nu ser arbetslöshetsnivån ut bli lägre för 2021 än tidigare bedömningar, runt 8,3–8,5 procent. En förklaring är att arbetsmarknaden kom igång igen under andra halvan av förra året, bland annat genom att industrin har kommit igång och regeringens krispaket, säger Annika Sundén.

Viktigt med tidiga insatser

De som går tillbaka ut i jobb nu är främst de som står nära arbetsmarknaden medan de som var arbetslösa före, och blev det i anslutning till, pandemin har svårare att komma i arbete.

– Det är fortsatt viktigt att vi riktar tidiga insatser till arbetslösa för att som riskerar långtidsarbetslöshet samtidigt som vi fokuserar ytterligare på insatser för de som redan är långtidsarbetslösa. Centralt för vägen ur långtidsarbetslöshet är att vägleda och motivera till kompetensutveckling liksom insatser som ökar arbetssökandes kontakt med arbetsmarknaden, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.


Dela sidan:
Skriv ut: