Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Långtidsarbetslösheten är fortsatt hög

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 08:24
STOCKHOLM 2020-09-28 Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT / Kod: 30386 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Antalet arbetslösa fortsätter att minska samtidigt som långtidsarbetslösheten är fortsatt hög. I slutet av augusti var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa. Mer än hälften av dem har varit utan arbete i mer än två år.

 Arbetslösheten fortsätter att minska och i slutet av augusti understeg antalet inskrivna arbetslösa 400 000, vilket är närmare 76 000 personer färre än samma månad förra året och därmed har arbetslösheten minskat till 7,7 procent från 9,1 procent på ett år, enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.  

– Regeringens besked om att många restriktioner tas bort från och med 29 september stärker återhämtningen på arbetsmarknaden ytterligare. Framför allt inom de branscher som varit särskilt drabbade av restriktionerna såsom kultur-, hotell- och restaurangbranscherna, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Fler är arbetslösa längre tid

Andelen långtidsarbetslösa av samtliga inskrivna arbetslösa ökar och närmar sig 50 procent. Det betyder att det framför allt är de med kort inskrivningstid som kommer i arbete. Tre av fyra som får ett jobb har varit arbetslösa kortare tid än ett år. 

– Det är tydligt att återhämtningen inte kommer alla till del. Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast. Fler än hälften av de långtidsarbetslösa har varit arbetslösa två år eller längre och har en svag konkurrensförmåga, exempelvis saknar gymnasieutbildning, är äldre eller utomeuropeiskt födda, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: