Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Långa straff i ”Black Axe-målet” – en person frias helt

Nyheter
Publicerad: 2020-07-31 11:03
Foto: Tullverket

Femton personer åtalades i Göteborgs tingsrätt för omfattande narkotikabrottslighet med kopplingar till den nigerianska maffian – Black Axe.
I dag dömdes samtliga åtalade utom en till långa fängelsestraff.

I oktober förra året väckte åklagaren åtal mot sammanlagt 15 personer, som misstänks ha hanterat narkotika, kokain och heroin, till ett värde av minst 112 miljoner kronor.

Enligt åklagaren har de femton ingått i ett internationellt narkotikanätverk där stora mängder knark smugglats från Nederländerna till Sverige. Av de femton åtalade är 13 män och de kommer från Nigeria, Gambia, Nederländerna, Litauen och Sverige.

Enligt åtalet har smugglingen pågått i närmare två år, från april 2017 fram till mars 2019. Åtalet handlar om drygt 132 kilo heroin och kokain, men enligt åklagaren har de sannolikt hanterat ännu större mängder.
–Det här är baserat enbart på mängder som vi känner till, sa kammaråklagare Anna Svedin till TT i samband med åtalet.
– Åtalet avser en väldigt liten del av en mycket välorganiserad och omfattande verksamhet som smugglat tusentals kilo heroin och kokain till Europa under flera år.

Black Axe

I utredningen har man hittat kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe, något som dock förnekas av de inblandade.
Utredningen som gjorts av Tullverket, är en av de största de genomfört.

I dag dömdes alla tilltalade utom en döms till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell.

Den man som pekats ut som ledande i organisationens döms för synnerligen grov narkotika­smuggling – bestående i att han vid flera tillfällen och under lång tid tillverkade kapslar med heroin och kokain och sedan såg till att dessa smugglades till Sverige. Mannen döms mot sitt nekande till fängelse i åtta år. 

Också den man som tog emot narkotikan i Göteborg döms för synnerligen grov narkotikasmuggling och för synnerligen grovt narkotikabrott för att han agerat tillsammans och i samråd med mannen i Nederländerna. Hans straff blir sju års fängelse.
Även mannens före detta svägerska, som är svensk medborgare och fast boende i Göteborg, döms för sin inblandning i narkotikahanteringen till fem år och niå månaders fängelse. Kvinnan förvarade kapslar i sin lägenhet som hon sedan lämnade vidare till andra personer. 

Ytterligare två andra personer, en kvinna och en man, döms för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och tre månader respektive åtta år för att de i egenskap av nationella distributörer inom organisationen har tagit emot stora mängder narkotika i Sverige. 

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter att straffen har avtjänats. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid. 

En person som åtalades för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott frias helt.

Flera av försvararna får kraftigt nedsatta ersättningar, i vissa fall med miljonbelopp. Sammanlagt uppgick försvararkostnaderna till 27 miljoner.

Fakta:

Antal tilltalade: 15

Antal huvudförhandlingsdagar: 68

Skiss över organisationen: Se sid 37 i tingsrättens dom.

Påföljder: Fängelse mellan 3,5 och 9,5 år.

Utvisning: Samtliga utländska medborgare som döms utvisas.

Kostnad för försvarsadvokater: Drygt 27 miljoner kronor.

Beslagtagen narkotika: Cirka 30 kilo heroin/kokain.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Göteborgs TR B 13393-18 Dom 2020-07-31

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.