Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lämnade ut inloggningsuppgifter till kollega – polis får löneavdrag

Nyheter
Publicerad: 2021-09-14 09:44
Foto: Fotograferna Holmberg / TT /

Polisen lämnade ut koden till sitt datakort till en kollega så att denne skulle kunna komma åt uppgifter i hennes arbetsdator.
Nu tilldelas hon ett löneavdrag för att hon brutit mot de gällande reglerna kring hanteringen av personuppgifter.

Det var när slutdelgivningen av en misstänkt i en utredning skulle ske dom polisen blev sjuk. En kollega gavs därför ansvaret att slutföra delgivningen.
För att kunna göra detta krävdes dock att kollegan fick tillgång till vissa uppgifter som fanns i den nu aktuella polisens dator.

Polisen lämnade därför ut koden till sitt datakort, som satt kvar i datorn på arbetsplatsen, så att denne kunde komma åt behörigheterna som krävdes. När polisen kom tillbaka till arbetsplatsen några dagar senare bytta hon sina inloggningsuppgifter.

Får löneavdrag

Polisens Personalansvarsnämnd ser allvarligt på det inträffade och konstaterar i ett beslut att den aktuella polisen ”vanemässigt” lämnat kvar ett datakort i datorn och dessutom lämnat ut koden till detta till en kollega, vilket inte är förenligt med de gällande bestämmelserna.

Mot bakgrund av detta har polisen åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och meddelas en disciplinpåföljd i form av 25 procent avdrag på daglönen i fem dagar.


Dela sidan:
Skriv ut: