Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lämnade osanna uppgifter i våldtäktsmål – får fängelse för mened

Nyheter
Publicerad: 2020-06-29 14:14
Teckning/Foto: Claes Folcker/SCANPIX SWEDEN

En 25-årig man döms för mened för att ha ljugit i hovrätten om att han skulle ha sovit hemma hos en våldtäktsdömd man vid ett av gärningstillfällena.
25-åringens invändning att mamman till den våldtäktsdömde skulle ha manipulerat honom till att tro det var inte sannolik, skrev tingsrätten och dömde mannen till fyra månaders fängelse.
Nu fastställer hovrätten domen.

En 25-årig man åtalades vid Göteborgs tingsrätt för att ha – efter avlagd ed i ett brottmål – lämnat osanna uppgifter till hovrätten avseende var och med vem han befunnit sig.

Bakgrunden var att en man dömts i tingsrätten för tre fall av våldtäkt mot barn. Ett av tillfällena skedde enligt åklagaren på morgonen den 1 januari 2018 i mannens hem. Mannen dömdes men överklagade till Hovrätten för Västra Sverige där han åberopade 25-åringen som nytt vittne.

Den 21 juni dömdes mannen dock för den aktuella gärningen trots 25-åringens vittnesmål.

Påstod att han manipulerats av gärningsmannens mamma

25-åringen uppgav att han i efterhand förstått att de uppgifter han lämnade inte var korrekta. Mamman till den våldtäktsdömde hade enligt 25-åringen emellertid manipulerat honom till att tro att han sovit hos den våldtäktdömde den aktuella natten.

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att 25-åringens medgivande om att ha lämnat osann uppgift vann stöd av den övriga bevisningen. Frågan var dock om mannen haft uppsåt till detta.

Domstolen noterade att det förflutit relativt kort tid mellan det som skedde den 1 januari 2018 och 25-åringens vittnesmål i hovrätten den 5 till 7 juni. Mannens vittnesutsaga i tingsrätten – om att han varit på efterfest fram till klockan 10:00 – var dessutom rik på detaljer och hade berättats med en påfallande säkerhet.

Osannolikt att han inte skulle minnas var han sovit

Den omständigheten att 25-åringen kunnat minnas bland annat vilka han haft kontakt med på festen och när han kört dessa till efterfesten gjorde det osannolikt att han inte skulle ha kommit ihåg var han sovit.

Mot den bakgrunden fann tingsrätten att det i praktiken var uteslutet att 25-åringen inte skulle ha förstått att den berättelse han lämnade under ed i hovrätten i väsentliga delar var oriktig.

Han hade därför haft åtminstone likgiltighetsuppsåt till att han under ed lämnat osann uppgift och att uppgifterna var felaktiga. Påföljden bestämdes till fyra månaders fängelse, bland annat med beaktande av svårighetsgraden av de gärningar den våldtäktsdömde dömdes för.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som nu fastställer domen. (Blendow Lexnova


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.