Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Läkarstudenten döms för våldtäkt i Hovrätten – stängs inte av

Nyheter
Publicerad: 2020-02-02 09:25
Lunds universitet. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Läkarstudenten dömdes för våldtäkt på en medstudent i tingsrätten, och fick behålla sin plats på Lunds universitet.
Nu har hovrätten fastställt våldtäktsdomen – men universitetets har fortfarande inte möjlighet att stänga av studenten.

Den manlige läkarstudenten dömdes i somras till två års fängelse för att ha våldtagit en medstudent i anslutning till en fest på en studentnation.

Efter domen ville Lunds universitet att mannen skulle stängas av från utbildningen bland annat då man ansåg att det fanns ”en påtaglig risk för att han kan komma att skada annan person i form av medstudent eller patient under utbildningen”.

Stängdes av inte av

Mannen bestred universitetets överklagan och menade att domen mot honom ännu inte vunnit laga kraft samt att det inte fanns någon utredning till stöd för att han skulle komma att skada personer i sin omgivning.

Förvaltningsrätten slog fast att tingsrättens överväganden och bedömningar, i motsats till studentens yrkande, är vad som ska ligga till grund för bedömning i förvaltningsrätten. Således är kravet på att någon ska ha begått allvarlig brottslighet för att kunna avskiljas från utbildningen uppfyllt.

Mannen fick behålla sin plats på läkarlinjen

Enligt förvaltningsrätten förelåg det dock inte tillräckliga skäl för att man ska kunna dra slutsatsen att mannen, till följd av den begångna våldtäkten, kan komma att skada en annan person under utbildningen.

Rätten anser dock att ett avskiljande från högskoleutbildning är en mycket ingripande åtgärd och att kravet för avskiljande enligt högskolelagen inte är uppfyllt i det aktuella fallet.

Hovrätten fastställer

Nu har hovrätten fastställt tingsrättens fällande dom på två års fängelse.
Läkartidningen uppger att studenten har tagit ett studieuppehåll under våren. Han har tidigare portats av Skånes universitetssjukhus från tjänstgöring på kvinno- och barnkliniker. Även psykiatrin i Skåne har beslutat inte ta emot studenten under den kliniska delen av utbildningen.


Dela sidan:
Skriv ut: