Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lagman avgår efter rapporter om ”skräckvälde” på tingsrätten

Nyheter
Publicerad: 2021-09-27 10:16

Tidningen Nerikes Allehandas granskningar av arbetsmiljön på Örebro tingsrätt visade på stora brister och personalen vittnade om ett ”skräckvälde”.
Nu väljer lagmannen Björn Lindén att lämna sin post.
– Jag behövde fundera över vad som är felet på ledningen på tingsrätten. Min slutsats efter att under en längre tid haft dialoger med Domstolsverket är att jag bör avgå, säger han till tidningen.

”Jag dömer folk för beteenden som inte är okej, sen upplever jag det själv på arbetsplatsen. Det känns verkligen inte bra”, så beskriver en anställd vid tingsrätten situationen för NA.
Hen är en av närmare 20 medarbetare som, anonymt, låtit sig intervjuas om arbetsmiljön vid Örebro tingsrätt och pekat på stora brister i arbetsmiljön.

Det handlar om påstådda hot, trakasserier och en mycket hög arbetsbelastning som en följd av ett stort antal uppsägningar och sjukskrivningar.
Enligt färska medarbetarundersökningar, som NA tagit del av, skulle tre av fyra anställda avråda andra från att söka jobb på tingsrätten.
Dessutom vittnar anställda om att de sagt upp sig av rädsla för att något fel allvarligt fel skulle ske i handläggningen av något av deras mål.

Nu avgår lagmannen

I fredags, efter att de inledande reportagen om arbetsmiljön vid tingsrätten publicerats, meddelade lagmannen Björn Lindén att ha bestämt sig för att lämna sin post.
Enligt Lindén har han under en längre tid haft en dialog med Domstolsverket om arbetsmiljön på tingsrätten och, tillsammans med myndigheten, kommit fram till att det är dags att lämna.

– Jag behövde fundera över vad som är felet på ledningen på tingsrätten. Min
slutsats efter att under en längre tid haft dialoger med Domstolsverket är att jag
bör avgå, säger han till NA.

Lindén kommer att vara kvar som lagman fram till dess att en tillförordnad lagman har utsetts.


Dela sidan:
Skriv ut: