Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinnlig kurir lurades att föra in Rolex i Sverige – man döms för tullbrott

Nyheter
Publicerad: 2022-09-22 10:31

En man döms till villkorlig dom och dagsböter för att ha lurat sin ex-frus barndomsvän att föra in en Rolex från Serbien till Sverige utan att betala tull.
Den kvinnliga kuriren frikänns dock från åtalet då hon inte anses ha haft något uppsåt.

Mannen och kvinnan åtalades båda för tullbrott sedan kvinnan stoppats av tullare på Arlanda flygplats när hon gick på ”grönt” med en nyinköpt Rolexklocka från Serbien.

Den åtalade kvinnan har uppgett att hon besökte Serbien tillsammans med några barndomsvänner i syfte att medverka vid ett barndop. En av dessa, som vi den tidpunkten var gift med den åtalade mannen, bad henne att ta med mannens klocka till Sverige då hon och hennes make skulle åka vidare till Italien och inte ville bli rånade. Hon litade på sin barndomsvän och när hon gått med på att ta hem klockan lånade denne även hennes pass – hon vet inte varför.

Innan hemresan fick hon en lapp med en karta till någon form av serviceställe som hon skulle besöka på Belgrads flygplats. Hon gick dit, de lade klockan på bordet och fotade klockan och asken. Hon fick tillbaka klockan i gaten ut till planet. Hon hade inte sett att hon stod som köpare av uret i pappren förrän hon fick reda på detta av den svenska tullen.

Handlade i god tro

Den åtalade mannen har å sin sida uppgett att han följde den serbiska butikens instruktioner och att han och hans ex-fru lånade den åtalade kvinnans pass för att hon skulle kunna ta med klockan hem. Detta var hans ex-frus förslag och klockan var hanns – den åtalade kvinnan hade ingen del i denna.

Det var butikens instruktion att de behövde kvinnans namn och den aktuella kartan fick de för att det skulle gå att hitta taxfreeavdelningen på flygplatsen. Han har uppgett att han inte läst på om införselreglerna och tycker att det borde ankomma på butiken i ett europeiskt land. Att kvinnans namn stod i pappren berodde på att personalen i butiken sa att detta behövdes för att han skulle få taxfree – och han trodde inget av det han gjorde var olagligt.

Kvinnliga kuriren friades

Tingsrätten konstaterade att den åtalade mannen betalat de över 140 000 kronorna för klockan och att kvinnan fått sitt namn i pappren för att hon lånat ut sitt pass och följt parets instruktioner. Enligt tingsrättens var det ”tydligt att hon har kommit att fungera som kurir i ett upplägg som gick ut på att uret inte skulle anmälas till tullbehandling vid inresan i Sverige”. Den som hade intresse av detta var den åtalade mannen och enligt tingsrätten var det uppenbart att han låg bakom hela upplägget i syfte att slippa betala tull.

Han dömdes därför till villkorlig dom och 60 dagsböter för tullbrott.

När det gällde kvinnan ansåg dock tingsrätten att hon blivit vilseledd av sin barndomsvän och dennes ex-man. Tingsrätten tog fasta på att hon redan på Arlanda namngav den åtalade mannen och berättade vart asken till klockan fanns, vilket hon ”knappast” skulle ha gjort om hon hade känt till brottsplanen och vetat att det fanns komprometterande uppgifter i de handlingar som på detta sätt tillfördes utredningen. Hon hade visserligen varit godtrogen och i någon mån oaktsam – men kunde inte anses ha haft uppsåt. Hon friades därför.

Nu har hovrätten prövat målet och kommit till samma slutsats som tingsrätten.


Dela sidan:
Skriv ut: