Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna frias från mordförsök på sambo – trots teknisk bevisning

Nyheter
Publicerad: 2019-06-25 10:03
Foto: Johan Nilsson / TT /

Det kan inte uteslutas att kvinnan fått mannens blod på sina händer och kläder när hon fördes ut ur lägenheten av polisen. Det konstaterar Blekinge tingsrätt som väljer att fria kvinnan från åtalat för mordförsök på sin sambo.

När Polisen anlände till lägenheten påträffade man den svårt skadade mannen, endast iförd kalsonger, i trapphuset. Dörren till parets lägenhet var låst och mannens sambo låg och sov i sin säng.

Vid gripandet påträffades mannens blod på kvinnans hand och det linne som hon hade på sig. Blod från mannen påträffades även i trapphuset och i lägenheten. I en låda i nattduksbordet intill sängen påträffades även en kniv med mannens blod på.

Kvinnan hade alternativ förklaring till blodet på kläderna

Såväl mannen som kvinnan uppgav i rätten att de hade mycket svaga minnesbilder från kvällen och mannen kunde inte heller berätta hur det hade gått till när han skadades.

Kvinnan redogjorde för att paret druckit en stor mängd alkohol under kvällen som tagit slut, varvid mannen gav sig ut för att köpa mer av ”en langare”. När han kom tillbaka med mer alkohol drack hon lite mer och minns sedan ingenting om vad som hände förrän hon väcktes av polisen. Som förklaring till varför hon haft målsägandens blod på sin hand och sitt linne angav kvinnan att hon kan ha fått blodet på sig när hon leddes ut av polis från lägenheten.

Uppgifterna inte motbevisade av åklagaren

Tingsrätten slår i domen fast att kvinnans förklaring, att hon fått mannens blod på sig när hon fördes ut av polisen, inte har motbevisats av åklagaren. Tingsrätten konstaterar vidare att det faktum att lägenhetsdörren var låst visserligen talar för att kvinnan är gärningsperson, men att det inte klarlagts vem som har haft nycklar till lägenheten, eller om dörren låsts från in- eller utsidan. Dessutom har det funnits fingeravtryck på kniven som inte undersökts, vilket tingsrätten menar är en väsentlig utredningsbrist då det enligt domstolens mening ”får bedömas vara sannolikt att det är den beslagtagna kniven som använts”.

Finns SMS som skulle kunna utgöra motiv

I kvinnans telefon har även hittats ett antal SMS som hon skickat till en annan man som enligt tingsrätten ”skulle kunna utgöra ett motiv” för kvinnan att vilja skada mannen. Den mannen är inte hörd i målet och åklagaren har angett att han har alibi för den aktuella kvällen men, enligt tingsrätten, inte närmare beskrivit hur det alibit ser ut. Omständigheterna som anges i SMSkonversationen kan enligt domstolen vara motivet till gärningen men behöver inte vara det.

Frikänns för mordförsöket

Vid en sammantagen bedömning slår tingsrätten fast att en alternativ gärningsman inte kan uteslutas. Det är, enligt tingsrätten, ”fullt möjligt att det gått till så som åklagaren angett” och att kvinnan är gärningsperson men det är ”också fullt möjligt att det gått till på det sätt som försvararen skisserat med en annan okänd gärningsman”. Eftersom det finns utrymme för flera alternativa händelseförlopp konstaterar tingsrätten att åtalet inte kan vinna bifall och kvinnan frikänns därför från åtalet för försök till mord.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: