Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna döms för människohandel och medhjälp till våldtäkter i Syrien

Nyheter
Publicerad: 2023-01-09 11:46
Foto: Pontus Lundahl/ TT

En man och en kvinna döms till långa fängelsestraff för bland annat människohandel och ett stort antal grova barnvåldtäkter som ägt rum i Syrien.
Enligt tingsrätten har kvinnan inhyst sina döttrar i Syrien i syfte att ”medverka till att upprätta och leva i en ”islamistisk stat ordnat under en strikt salafistisk tolkning av islam, styrd av Islamiska Staten (IS)”.

En man och en kvinna har stått åtalade för bland annat människohandel och grova våldtäkter mot barn. Brott som de påstås ha begått i Syrien för ett antal år sedan.

Idag dömdes de båda till långa fängelsestraff av Solna tingsrätt.

Transporterat dotter till Syrien

Enligt domstolen har kvinnan mellan 2014-2015 transporterat en av sina döttrar till Syrien och sedan inhyst henne och ytterligare en dotter där – i syfte att medverka till att upprätta och leva i en ”islamistisk stat ordnat under en strikt salafistisk tolkning av islam, styrd av Islamiska Staten (IS)”.

Det innebar att de underåriga döttrarna skulle gifta sig och bilda familj, vilket enligt domstolen inneburit att den åtalade kvinnans syfte varit att exploatera dem för sexuella ändamål.

Inte kunnat värja sig

Solna tingsrätt konstaterar också att den åtalade mannen gift sig med en av döttrarna vid två tillfällen i Syrien – trots att denne var under 15 år. Dessutom har han, enligt tingsrätten, gjort sig skyldig till ett stort antal barnvåldtäkter under de båda äktenskapen – trots att han förstått att målsäganden varit under 15 år.

Enligt tingsrätten har kvinnan, vid det första giftemålet, ”främjat mannens brott genom att hon inte gjort något för att skydda målsäganden trots att hon i egenskap av förälder och vårdnadshavare varit skyldig att göra det”. Vid det andra giftemålet har hon istället främjat mannens brott när hon tillsammans med andra förmått sin dotter att gifta om sig – trots att hon hade insikt om att det skulle innebära sexuellt umgänge mellan dottern och mannen.

– Tingsrätten har bedömt att de våldtäkter mot barn som mannen döms för och den medhjälp till brotten som kvinnan döms för är grova brott. Målsäganden har befunnit sig i en miljö där hon enligt rådande normer inte kunnat värja sig från att bli utsatt för våldtäkterna, vilket mannen har utnyttjat och han har därför visat särskild hänsynslöshet och råhet. Även kvinnan har varit medveten om dessa förhållanden, säger rådmannen Anu Rintala i pressmeddelandet.

Kvinnan döms nu till sex år och tio månaders fängelse för människohandel och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot barn. Mannen döms för ett stort antal grova våldtäkter mot barn till fängelse i åtta år och tio månader.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
MänniskohandelbarnvåldtäkterSolnaTR

Dela sidan:
Skriv ut: