Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Kungens” försvarare: ”Åklagarna har skjutit med hagelsvärm”

Nyheter
Publicerad: 2022-06-21 08:06
Försvarsadvokat Slobodan Jovicic. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad finns det egentligen för bevis för att pengar samlats in i syfte att finansiera de påstådda mordplanerna som aldrig gick i lås?
Och faller ”Kungens” agerande i ett annat fall verkligen in under skyddande av brottsling – eller har det endast varit ett åsidosättande av god advokatsed?
Det är två av frågorna som hans försvarare, Slobodan Jovicic, ställde sig under måndagens plädering.

Den tredje dagen av huvudförhandlingen i målet där två ex-advokater står åtalade för grov brottslighet är nu avslutad.
Måndagen ägnades åt fortsatta vittnesförhör samt pläderingar från såväl åklagarna som försvaret avseende åtalspunkterna 1 och 2 – under vilka ”Kungen” påstås ha gjort sig skyldig till skyddande av brottsling och förberedelse till mord.

Under förmiddagen hördes vad som kan beskrivas som åklagarnas nyckelvittne till den påstådda mordförberedelsen. Vittnet avtjänar själv ett livstidsstraff för ett antal grova brott och har i samtal med kriminalvårdspersonal berättat om den påstådda mordplanen, vem som skulle utföra den och hur ”Kungen” haft en koordinerande roll som ”neutral part” i sammanhanget. Enligt nyckelvittnet ska ”Kungen” ha varit den som skött insamlingen av pengarna som skulle finansiera mordet.

Även kriminalvårdspersonalen vittnade under måndagen om vad nyckelvittnet berättat för dem om de påstådda mordplanerna.

Åklagaren: Har samlats in pengar

När förhandlingen återupptogs efter lunch var det så dags för pläderingar. Åklagaren Ewamari Häggkvist pläderade för åklagarnas räkning och konstaterade bland annat att brottet skyddande av brottsling inte är ett särskilt omskrivet brott. Dessutom är antalet domar begränsade. Hon anser dock att ”Kungens” agerande avseende denna åtalspunkt faller in under just skyddande av brottsling. Hon sa också att hon hoppades på en ”väldigt utförlig” förklaring från rättens sida i det fall rätten inte skulle göra samma bedömning.

När det gäller de påstådda mordförberedelserna konstaterade Häggkvist att de Encrochattar som åberopats i förundersökningen inte ensamma kan fälla ”Kungen” för brott. Inte heller kan nyckelvittnets berättelse ensam fälla honom – men i kombination utgör detta enligt åklagaren mycket stark bevisning.
Hon anser det sammanfattningsvis styrkt att det har samlats in pengar för att finansiera mordet, att ”Kungen” haft en roll i detta – samt att den enda orsaken till att det aldrig blev av var att den tilltänkte mördaren och målsäganden blev goda vänner när de avtjänade tid tillsammans.
– Så goda vänner att de skickade julkort, sa Ewamari Häggkvist under sin plädering.

”Skjutit med hagelsvärm”

När åklagarna avslutat sin plädering var det dags för försvarare Slobodan Jovicic att plädera för ”Kungens” räkning. Han varvade beröm med syrliga passningar till åklagarna och påstod att de ”skjutit en hagelsvärm i hopp om att plocka upp något längs vägen”. Enligt försvarets mening har åtalet nämligen utformats på sådant sätt att hans klient har svårt att försvara sig och föra fram motbevisning.

Enligt Jovicic saknas det helt utredning som stöder att ”Kungen” ska ha varit med och fattat något beslut om att något mord skulle utföras – han påstår också att åklagarnas nyckelvittne i själva verket bekräftar just detta; att ”Kungen” inte fattat något sådant beslut. Han påstår också att faran för det påstådda brottets fullbordan varit ringa återkom till den ”monumentala upptäcktsrisken” när ett brott begås på en anstalt. Han lyfte också möjliga motiv som kan finnas för nyckelvittnet att berätta om de påstådda mordplanerna.

När det gäller åtalet om skyddande av brottsling är Jovicic av uppfattningen att ”Kungens” påstådda agerande inte är brottsligt. Han tillstod visserligen att försvararbranschen just nu är omgärdad av problem och att kåren fått ett dåligt rykte. Han sa sig ha förståelse för att det kan finnas en vilja att genomlysa försvararens roll – men underströk samtidigt vikten av att åtalet prövades inom de ramar som finns idag. 

”Prinsen” ska höras

Som avslutning yrkade han att de restriktioner ”Kungen” hittills varit belagt med under sin tid i häkte skulle lyftas. Han fick omedelbart ett jakande svar av Ewamari Häggkvist. ”Kungen” såg mycket lättad ut och bad om att så skulle ske redan idag.

När förhandlingen återupptas under tisdagen ska ”Prinsen” för första gången ta plats i sal 1 vid Södertörns tingsrätt. Då gäller det anklagelser om skyddande av brottsling.


Dela sidan:
Skriv ut: