Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KU: Ja till sekretess på personliga förhållanden när elstöd betalas ut

Nyheter
Publicerad: 2023-01-24 14:18
Konstitutionsutskottet i Sveriges riksdag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Konstitutionsutskottet, KU, går på regeringens linje och föreslår att riksdagen säger ja till förslaget om att sekretessbelägga personliga förhållanden när elstödet ska betalas ut.
Det framgår av ett pressmeddelande från riksdagen.

Regeringen vill sekretessbelägga uppgifter om elförbrukning och vilket belopp som betalas ut i elstöd i syfte att skydda enskildas personliga förhållanden. Enligt regeringens kan uppgifterna nämligen komma att användas för att ”ge en bild av vanor livsstil och ekonomi hos enskilda individer och grupper”.

Uppgifterna är normalt inte tillgängliga för allmänheten och eftersom de samlas in direkt från elnätsföretagen kommer inte enskilda kunna förhindra att uppgifterna lämnas in till Försäkringskassan och förvaras hos dem.

Regeringen vill även ha sekretess för uppgifter som används för att identifiera elektriska anläggningar.

KU på regeringens linje

Förslaget har fått kritik från Lagrådet som bland annat pekade på den korta remisstiden.

Nu står det dock klart att riksdagens konstitutionsutskott ställer sig bakom förslaget. Av ett pressmeddelande från riksdagen framgår att KU delar bedömningen att det finns ett behov av sekretess i elstödsärenden – såväl när det gäller enskildas personliga förhållanden som för de uppgifter som används för att identifiera elektriska anläggningar.

KU anser också, i likhet med regeringen, att det är nödvändigt med ett så kallat omvänt skaderekvisit, vilket innebär att sekretess är huvudregeln.


Dela sidan:
Skriv ut: