Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kryptobolag slår sig in på köptoppen under april

Nyheter
Publicerad: 2021-04-29 08:18
Frida Bratt, Sparekonom på Nordnet.

Evolution Gaming och Embracer har prenumererat på topplaceringar i spararnas aktieportföljer. Men april markerar ett trendbrott. Istället gör hajpade kryptonoteringen entré, samtidigt som defensiva köp ökar. 

Nordnet presenterar i dag köp- och säljtrenderna i spararnas aktieportföljer. April månad avslutades med en stark rapportperiod. 

– Det var i flera rapporter framför allt låga kostnader som bidrog till starka resultat. Kan bolagen hålla tillbaka kostnaderna lite när återhämtningen och därmed försäljningen drar igång igen på allvar kan vi få se fina marginaler även i kommande kvartal, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Färre tillväxtbolag och ökning av defensiva köp

Spararna gjorde i april helt andra val än under årets första tre månader.

– Enkelt uttryckt utkristalliserar sig två läger. Vi ser färre tillväxtbolag på köplistan och ökade defensiva köp, som i Telia och Astrazeneca. Ett tecken på en något ökad försiktighet, säger Frida Bratt.

Samtidigt slår sig också hajpade kryptonoteringen Coinbase direkt in i köptoppen. 

– Bolaget har redan fler ägare via Nordnets plattform än till exempel Netflix. Det är en högriskaktie, där aktiekursen kommer vara starkt beroende av utvecklingen i framför allt bitcoin. Och bitcoin är volatil och svåranalyserad, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ett trendbrott

April månad bjuder också på ett tydligt trendbrott. Evolution Gaming och Embracer är spararfavoriter som varit ständigt återkommande bland de mest nettoköpta aktierna månad efter månad under det senaste året. Nu är Embracer borta från köptoppen, medan Evolution Gaming finns på säljlistan.

– Efter de raketuppgångar dessa spelaktier gett är det klart att många frågar sig hur länge det kan fortsätta, även om vinsttillväxten i de här bolagen till skillnad från i många andra tillväxtaktier faktiskt har hängt på kursuppgången. Evolution Gaming kom med en urstark rapport i slutet av månaden, och det blir intressant att se om den förändrar spararnas syn på aktien kommande månader, konstaterar Frida Bratt.

Även H&M säljs av under april. 

– H&M:s rapport visade på en stark tillväxt online, men kanske är det konflikten med Kina – samt aktiens kursresa sedan årsskiftet – som skrämmer något, säger Frida Bratt. 


Dela sidan:
Skriv ut: