Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Kroppsspråket påverkar vår kommunikation mer än vi tror”

Nyheter
Publicerad: 2021-03-17 10:36

KRÖNIKA – av Jenny Jernberg Ralphsson, retoriker, diplomerad professionell coach på Speakingflow.

Har du tänkt på att kroppsspråket påverkar vår kommunikation mer än vi tror?
Man brukar säga att om kroppen säger en sak och orden en sak, så titta på kroppen för den ljuger aldrig.

När jag retoriktränar klienter så är det oftast med kroppen jag börjar arbeta. Hur ser du ut när du kommer in i ett rum? Har du ett öppet eller stängt kroppsspråk? Bra eller dålig hållning? När vi träffar en person kan vi oftast medvetet eller omedvetet läsa av en person utifrån deras kroppsspråk. Har personen vi möter en dålig hållning så kommer vi antagligen att läsa in att personen inte ser så säker ut. Därför är det extra viktigt att tänka på i ett nytt möte eller om vi ska tala inför andra.

Det påverkar även våran energinivå. Det är svårare att ha en bra energi och vara entusiastisk om vi sitter hopsjunkna. Jag gjorde ett test med några deltagare på en digital retorikkurs som jag höll i. Det skulle få presentera sig själva när det satt nedsjunkna med dålig hållning. Resultatet blev en ganska spretig och energilös presentation av sig själva. Sedan bad jag samma deltagare endast ändra hur det satt. Sitta med bra hållning och något framåtlutade. Det blev stor skillnad i hur det presenterade sig själva. Förutom mer energi blev presentationen också tydligare och mer distinkt.

För ett tag sedan läste jag en studie man gjort på polisen. Man hade visat ett foto på en polis med dålig hållning och frågat personerna vad för intryck polisen gjorde. Flera kommentarer löd att man inte uppfattade polisen som särskilt trygg i sin roll, eller att polisen inte såg trovärdig ut. Man visade en ny bild på samma polis men med bra hållning denna gång och öppet kroppsspråk. Då blev kommentarerna att polisen såg trygg ut, hade koll på läget, mm.

Jag själv som liten kvinna på 157 cm har testat i olika sammanhang att gå in i ett rum med dålig hållning och stängt kroppsspråk, för att utforska hur jag blir bemött. Jag har även testat det motsatta. Det som slagit mig är att jag verkligen blivit bemött olika beroende på vilket kroppsspråk jag haft. Även i butiker då jag testat detta, har jag fått bättre service när jag haft ett öppet kroppsspråk.
Jag tänker att efter ett år med social distansering och mycket hemmaarbete framför skärm, kommer det här bli extra viktigt att tänka på det här när vi kommer tillbaka till arbetet i den fysiska världen.

Saker som tidigare var en självklarhet kommer vi behöva tänka på lite extra. Öva på att läsa av andra igen och bli medvetna om vad vi själva sänder ut.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: