Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kronofogden vill ha möjligheten att kunna utmäta fler kriminella

Nyheter
Publicerad: 2021-05-04 08:29
För många grovt kriminella är statusprylar, märkeskläder och dyra bilar ett måste i livet. Samtidigt har de mycket skulder – vilket gör det möjligt för Kronofogdemyndigheten att sätta in stöten där det svider. Foto: Kronofogden

Kronofogden vill ha ökade möjligheter att utmäta tillgångar från skuldsatta personer som misstänks tillhöra kriminella nätverk. Myndigheten har nu lämnat in ett förslag om lagändring, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kronofogden vill ha ökade möjligheter att utmäta tillgångar från skuldsatta personer som misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk.

Ökade möjligheter till utmätning

Kronofogdens verksamhetsutvecklare Johannes Paulson uppger för Sveriges Radio Ekot att ökade möjligheter till utmätning skulle innebära ett effektivt verktyg vid sidan av lagföring.

– Det är mer effektivt att gå på det man har, det man kör, pengarna och smyckena och utmäta det. Det är mycket mer effektivt, säger han till SR Ekot.

distansutmätningar

I dagsläget får så kallade distansutmätningar, det vill säga när Kronofogden inte är på plats vid ett gripande endast ske vid konkreta brottsmisstankar. Om en skuldsatt person med gängkriminella kopplingar stoppas i en rutinkontroll får en utmätning inte ske med dagens regler.

– Det här måste ändras för vi förlorar så mycket pengar på detta. Möjligheter som vi tappar att utmäta hos brottslingar, säger Johannes Paulson till SR Ekot.


Dela sidan:
Skriv ut: