Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kronofogden drev in 12,3 miljarder kronor under 2020

Nyheter
Publicerad: 2021-02-22 07:26
Svenska sedlar i olika valörer. Fotograf: Kronofogden

12,3 miljarder kronor. Så mycket drev Kronofogden in förra året. En minskning med drygt 700 miljoner kronor jämfört med 2019, men samtidigt det näst högsta resultatet någonsin. Det framgår i myndighetens årsredovisning, som nu har överlämnats till regeringen.

Under pandemiåret 2020 drev Kronofogden in 12,3 miljarder kronor. Det är en minskning med knappt 731 miljoner kronor jämfört med året dessförinnan. Samtidigt är det den näst högsta siffran i myndighetens historia. Minskningen beror främst på att fler fick möjlighet att ansöka om anstånd med inbetalningar av skatt, som var en av de beslutade åtgärderna för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av covid-19.

– De pengar och värdesaker vi utmäter går bland annat till att finansiera den offentliga sektorn, till brottsoffer och till andra som behöver vår hjälp med att få betalt. Samtidigt minskar skulderna för dem som ska betala med motsvarande summa, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Motverkat fusk och bedrägerier

Tack vare en tillfällig ökning av anslaget har Kronofogden förstärkt och utvecklat arbetet för att förhindra välfärdsbrott. Genom nya metoder har myndigheten bland annat motverkat fusk och bedrägerier med den statliga lönegarantin.

– I nära samverkan med andra myndigheter har vi förhindrat felaktiga utbetalningar på minst 5,3 miljoner kronor. Vi har dessutom bidragit till att Länsstyrelsen i Stockholm kunnat göra återkrav på cirka 16,1 miljoner kronor, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

40-tal personer dömdes

I samverkan med Skatteverket, länsstyrelserna och Tillväxtverket polisanmäler Kronofogden även misstänkta brott.

– Tidigare i år dömdes exempelvis ett 40-tal personer av tingsrätten för delaktighet i ett omfattande bedrägeri mot lönegarantin. Ekobrottsmyndighetens utredning byggde bland annat på uppgifter från vår polisanmälan, säger Christina Gellerbrant Hagberg.


Dela sidan:
Skriv ut: