Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Utan en framtid för barnen vad är då juridiken värd?”

Nyheter
Publicerad: 2022-09-15 11:45
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

De senaste veckorna har jag tänkt en del på filmen Don´t look up. För er som inte sett den så handlar den om två astronomer som upptäcker en komet som hastigt närmar sig jorden och som kommer förstöra jorden om inget görs.

Trots att de varnar och trots att man så småningom kan se att kometen bara kommer närmare och närmare vill politiker inte göra något och människor fortsätter sina liv som vanligt.

Anledningen till att jag tänker på den är såklart hur partierna i sina valrörelser gjort allt för att se till att de får flest röster och de flesta av dem har undvikit att prata om hur de ska stoppa ”kometen” som rusar mot oss. Kometen är ju som ni förstår klimatkrisen som i sommar visat sig bland annat genom värmerekord, bränder, glaciärer som smälter.

Jag såg en flicka med tårar i ögonen fråga en av partiledarna varför de inte pratar om klimatet. Svaret minns jag inte ens, så intetsägande var det.

Ja detta ska vara en krönika om juridik men utan en framtid för barnen att se fram emot vad är då juridiken värd.

Politikerna däremot har fokuserat på juridiken och lovat fler lagar och strängare straff. Tomma ord då de liksom jag vet att den straffskala som finns för allvarliga brott inte används fullt ut av domstolarna och att strängare straff inte är avskräckande d.v.s inte kommer få antalet brott att minska.

De flesta partier har dessutom även gått i SD:s fälla och lovat en minskad invandring trots att vi redan nu har klimatflyktingar och vem vet när vi i Sverige blir en del av dem.

Barnkonventionen är lag. I det senaste valet har alla partier svikit barnen och konventionen genom att inte se till att vi får en framtid blir för barnens bästa. Förblindade av sina egon har politiker fokuserat på frågor de trott skulle ge dem flest röster. Detta på bekostnad av barnens rätt till liv, överlevnad och utveckling, deras rätt till trygghet och en framtidstro.

Valets utgång ser inte ut att bli som jag ville men vi får ändå inte ge upp. Jag kommer fortsätta slåss för barnens rättigheter och bästa. Låt oss alla göra det så-

Please look up.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons

Annons
Annons