Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Sackarinekonomin och korrigeringarnas tid”

Nyheter
Publicerad: 2022-06-23 11:11

KRÖNIKA – av Anna Lensmar-Friedman, grundare av Fairplace och tankesmedjan Rekryteringsrevolutionen och Caroline Snellman, ägare och VD för LegalWorks Advisory, aktiv i bland annat Tjejzonen, Ownershift, Metoo-Uppropen och ICC.

Midsommarveckan, bedövande vacker och kombinerad med det obligatoriska högtryck på jobbet som alltid uppstår innan svensk storhelg. Sommarfesternas mer eller mindre dionysiska tid, på-eldad av en post-covid-önskan om att allt ska vara som vanligt igen.

”Som vanligt” bland annat. i betydelsen den intensiva sackarin-sötade högkonjunktur som vi kommit att vänja oss vid under det senaste decenniet. Klipparnas marknad, sötma utan socker, utan underliggande energi, där priset på aktier och fastigheter stigit oavsett vad.

Den som med skräckblandad förtjusning binge-lyssnar på domedagssiande ekonomipoddar, (shout out särskilt till mys-rysiga Ezra Klein) har dock fått förstå att det är slut på utsvävningarna nu. Vi lever i korrigeringarnas tid (efter de ekonomiska dödssynder som begåtts); post covid, post Ukraina, post nollränta, post dold inflation, post girighet och näringslivets ”finansifiering” på bekostnad av de lönearbetande klasserna.

Men vad med kardinaldygderna (istället för dödssynderna)? Klokhet, tapperhet, måttfullhet och rättrådighet. Kan dessa tillsammans med omsorg om varandra bli ledstjärnan framåt? Definitivt enligt Accenture / Fjord Insights rapport som listar ”care and compassion” som en topptrend för året – tillsammans med regulatorisk hänsyn.

För vad är den egentliga kostnaden för en vara som tillverkas under korruption, och slavliknande arbetsförhållanden, skeppad över världen – även om priset är lågt i kronor och ören?

Korrigeringarnas tid ger oss möjlighet till ett annat näringsliv, en annan prissättning med en bredare hänsyn, där empati och ödmjukhet nu (äntligen!) blivit eftersträvansvärda egenskaper. En tid när många tillstår att världen bäst styrs av annat än självupptagna egon.

I och med pandemin har något förändrats. Ofrivilligt distansarbete rubbade på sina håll och kanter visserligen balansen mellan arbetslivet och det övriga livet (och med detta ökade den psykiska ohälsan). Men en känslighet och grundläggande medmänsklighet vaknade samtidigt till liv.

Medmänsklighet sorterar in under huvuddraget “Agreeableness i “Big Five-teorin”, en psykologisk modell för personlighetsdrag som bland annat används i rekryteringssammanhang. “A tendency to be compassionate and cooperative rather than suspicious and antagonistic towards others”, en tendens att vara medkännande och samarbetsvillig snarare än misstänksam och antagonistisk mot andra. Drag som vi normalt uppvisar och som historiskt varit viktiga för vår plats i flocken och därmed vår överlevnad.

Det näringsliv vi hittills fostrat har premierat annorlunda.

Personer som uppvisat höga mått av resultatorientering och inte lyssnat in, inte sökt omvärldens acceptans eller bekräftelse, har historiskt premierats i urvalssammanhang. Vi har givit stor makt till dessa personlighetstyper och har följaktligen fått det affärs- och samhällsklimat vi förtjänar. Att vara en ”tuffing” har kopplats samman med ledarskap.

Men nu syns alltså en annan sol på horisonten. En där medkänsla och nåd inför en kollegas personliga problem, till exempel psykisk ohälsa, sorg eller ett plötsligt avbrott på grund av sjukdom, är på väg att normaliseras. Kategoriska indelningar i gott och ont bör naturligtvis undvikas. Hängivenhet och vansinne kan också beskriva självaste kärleken. Men att ingjuta vänlighet och medkänsla för andra i sitt ledarskap har blivit en ”affärsmöjlighet” – sannolikt helt nödvändigt för att nå framgång. En slags balans mellan relation och prestation.

Är juristbranschen redo att anta den utmaningen? En juristbransch som år ut och år in inte ens får till välbehövlig korrigering mot diskriminering pga. kön. Snacka om bristande regulatorisk hänsyn.

Korrigeringens tid är äntligen här, även för motsträviga unkna strukturer bland människor som borde veta bättre inom en profession som är djupt engagerad i rättvisa och människors lika rättigheter. Spaningen är att korrigeringen kommer på regulatorisk nivå. Referens, the so-called “Women on Boards” Directive. Inte ens juristbranschen har ju lyckas städa framför egen dörr, så why not.

Den som trodde att sakernas ordning kunde vara för evigt (läs: mätta ägare med makt men utan ambition att förändra) får nog söka sin evighet inom kyrkan.

Vi skickar alltså ingen önskan om att allt ska vara som vanligt igen eller för evigt.

Nej gudbevars, i denna ljuva sommartid ska vi riva och rätta. Kompetensrätta.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: