Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA – ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!”

Nyheter
Publicerad: 2020-04-02 11:53

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Hope Advokater.

Vi befinner oss i en tid av kris. Utbrottet av Covid-19 har klassificerats som en pandemi och har gett enorma konsekvenser för samhället i stort och för världsekonomin. Det är lätt att känna att situationen är övermäktig och att det jag som individ gör inte spelar någon roll. Men är det verkligen så?

Jag menar att vi alla, både som individer och företag, har ett särskilt ansvar att i rådande situation agera eftertänksamt. Att vi ska agera för att minska spridningen av Covid-19 och för att skydda riskgrupper är självfallet första prioritet. Vi bör dock även ta oss tid att fundera över hur vi kan handla för att minska krisens negativa påverkan på vår omgivning.

Krisen är global – men låt oss inte glömma att den även är lokal och att den likaså existerar på individnivå. Jag är övertygad om att vi alla kan göra något för att lindra krisen för de runt omkring oss. Kanske handlar det om att ringa den där kollegan som är extra ensam i en tid av hemarbete? Kanske att inte sluta köpa lunch från den lokala restaurangen? Kanske att inte just nu häva avtalet med underleverantören som är så beroende av er? Kanske fundera på om det är rimligt att kräva full hyra av den där hyresgästen som plötsligt går på sina knän? Om vi inte kan göra det vi brukar på vårt vanliga sätt – kanske kan vi hitta alternativ?

Det var detta tankesätt som ledde fram till att min kollega Sofia Sandholm, advokat hos oss på Front Advokater, startade initiativet Front-Lunch #supportyourlocal. Initiativet handlar om att stödja lokala restauranger som drabbas hårt av det pågående virusutbrottet. Men det handlar även om att inspirera varandra till att fundera kring hur vi kan stötta de i vår omgivning och att skapa gemenskap i en tid av kris. Och om en förhoppning om att tankesättet kan leda till ringar på vattnet.

Vi har alla olika förutsättningar att hjälpa till. En del kan göra stora uppoffringar och bidrag, medan andra kan stötta i det lilla. Så – vad kan du, ditt företag eller din organisation göra för att mildra krisen för de runtomkring dig? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Krönikan är en del av Dagens Juridiks satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons

Annons
Annons