Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Krockande förare skyllde på nysning – fälls i hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2019-09-11 13:40
Foto: Fredrik Sandberg / TT

En påstådd attack av nysning friade en förare från grov vårdslöshet i trafik när han körde på en lätt lastbil och skadade föraren. Hovrätten Över Skåne och Blekinge väljer att inte tro på förarens och hans medpassagerares berättelse om nysningen och fäller mannen.

En förare kom körande med en lätt lastbil norrut på Söderleden i Landskrona i sällskap med en medpassagerare. Samtidigt kom en annan personbil körande österut på Malmövägen i Landskrona i betydligt högre hastighet än den tillåtna. Utan att iaktta föreskriven stopplikt körde personbilen rakt ut i korsningen med Söderleden och in i den vänstra sidan av lastbilen. Föraren och passageraren i lastbilen kom dock undan med lättare skador.

”Nysattack”

Föraren av personbilen som orsakade krocken åtalades för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, grovt brott. Han fälldes för två fall av kroppsskada i tingsrätten som dock inte ansåg brotten som grova. För vårdslöshetsbrottet friades han. Föraren förklarade sitt beteende med att han på grund av en nysattack tryckt på fel pedal och därför inte bromsat inför korsningen. För tingsrätten framstod detta som rimligt och dessutom, menade rätten, stödde denna berättelse av vittnesmålet från medpassageraren i personbilen.

En rådman och en nämndeman i tingsrätten ville döma den tilltalade för grov vårdslöshet i trafik.

Inte direkt stöd

Hovrätten Över Skåne och Blekinge konstaterar att medpassageraren inte kunnat uppge närmare när nysattacken började eller om bilen accelererade i samband med denna. Han har även berättat att bilen framfördes i normal hastighet. Hans uppgifter ger därför inte något direkt stöd åt de uppgifter som föraren lämnat. Förarens uppgifter motsägs, noterar hovrätten, dessutom av de iakttagelser som en annan bilförare på platsen vittnat om av den aktuella personbilen.

Döms för grov vårdslöshet

Enligt hovrätten framstår den tilltalade förarens förklaring till sin körning inte heller som rimlig med hänsyn till avståndet mellan järnvägsviadukten och korsningen. Hans beskrivning om att han inte varit riktigt medveten under nysattacken är inte heller övertygande. Hovrätten finner därför att det är utrett att föraren på grund av den alltför höga hastigheten inte iakttagit föreskriven stopplikt utan kört rakt ut i den aktuella korsningen och orsakat en kollision.

Han döms därför också för grov vårdslöshet i trafik i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst 100 timmar.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se