Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvårdens effektivitet granskas av Riksrevisionen

Nyheter
Publicerad: 2020-01-13 09:25
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksrevisionen ska titta närmare på Kriminalvårdens verksamhet och jämföra de 48 anstalternas effektivitet och produktivitet.
– Vi hoppas kunna bidra till att eventuella framgångsfaktorer identifieras och används av fler, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat om den överbeläggning som i dagsläget tynger Kriminalvården.

Nu har Riksrevisionen beslutat sig för att analysera och jämföra de 48 olika kriminalvårdsanstalternas effektivitet och produktivitet. Det handlar bland annat om att se efter om det finns väl fungerande anstalter som kan vara förebilder för andra när det kommer till återfallsförebyggande arbete eller liknande.

– När en verksamhet är spridd på så många olika anstalter är det sannolikt att vissa är mer effektiva än andra. Vi hoppas kunna bidra till att eventuella framgångsfaktorer identifieras och används av fler, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Indikationer på ineffektivitet

Riksrevisionens beslut att granska Kriminalvårdens verksamhet kommer efter indikationer på att verksamheten inte bedrivs så effektivt som möjligt. Till exempel har dygnskostnaderna per intagen ökat de senaste åren.

Den årliga kostnaden för myndighetens verksamhet ligger i dagsläget på cirka fem miljarder kronor per år.


Dela sidan:
Skriv ut: