Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvården vill förbjuda rökning på häkten och anstalter

Nyheter
Publicerad: 2019-07-11 08:58
Foto Christine Olsson / SCANPIX

Det går åt alldeles för mycket tid för personalen när man ska hantera de intagnas rökning. Det anser Kriminalvården som nu vill sätta stopp för rökning på anstalter och häkten.

Enligt Kriminalvårdens siffror röker cirka hälften av alla intagna på svenska häkten och anstalter.

– Det är också en fråga som vi såg över i samband med att vi behöver vända på alla stenar runt vår ekonomi och titta på vilka möjligheter till effektiviseringar som finns. Då gjorde vi några stickprov för att se hur mycket tid vår personal lägger på hanteringen av cigaretter, och det är avsevärt mycket tid, säger Christina Källgren Pettersson, enhetschef på anstalts- och häktesavdelningen på Kriminalvården till TT.

Vill se ändring i fängelselagen

I dagsläget möjliggör häktes- och fängelselagen inte att Kriminalvården inför ett heltäckande rökförbud på sina institutioner. Därför vädjar nu Kriminalvården till regeringen att lagstiftningen ska ändras så att man kan införa ett sådant generellt rökförbud, som även ska gälla anställda.

”Kommer leda till uppror”

Kriminalvården tror att man kommer att klara en sådan omställning utan större problem mot bakgrund av hur bra det gick när man 2007 införde ett förbud mot rökning i celler och allmänna utrymmen inomhus.

– Vi tänker att vi kommer att klara det här också. Det är klart att det är tufft för den som är rökare, och som sedan inte får tillgång till sina cigaretter. Det blir väl nästa fråga att fundera över, hur vi kan hjälpa klienterna som ska avstå från att röka under den tiden de är hos oss i häkte eller anstalt, säger Christina Källgren Pettersson till TT.

Germay Woldu, vice förbundsordförande för Kriminellas revansch i samhället (Kris), tror dock att ett totalförbud mot rökning skulle leda till uppror bland de intagna.

– Det är ett väldigt drastiskt förslag som säkert kommer att leda till uppror och bråk om det genomförs. Kriminalvårdens regler för rökning är redan strama – man får bara röka under den timme man har promenad. Förbjuder man även det skulle det bli väldigt upproriskt och problematiskt, säger han till TT.


Dela sidan:
Skriv ut: