Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvården öppnar 103 beredskapsplatser inom kort

Nyheter
Publicerad: 2020-11-16 11:05

Ytterligare 103 så kallade beredskapsplatser ska öppna på 12 olika anstalter runt om i landet – de flesta redan nu i november, uppger Kriminalvården.
Platserna är ett led i Kriminalvårdens arbete med att möta upp det höga beläggningstrycket på landets anstalter och häkten.

Kriminalvårdens olika verksamhetsställen har alla inventerat möjligheterna att förtäta beläggning på anstalterna, och totalt kommer 12 anstalter bidra med platser, Haparanda, Gävle, Saltvik, Tygelsjö, Kristianstad, Ystad, Brinkeberg, Johannesberg, Rödjan, Skogome, Östragård och Skenäs.

Ökad dubbelbeläggning

– Det handlar om att göra om utrymmen till bostadsrum men främst om utökad dubbelbeläggning, det vill säga att dela rum. Det här utmanar givetvis det svåra läge vi redan befinner oss i, men det är absolut nödvändigt för att vi ska klara vårt uppdrag, säger generaldirektör Martin Holmgren om beslutet.

Kriminalvården uppger att beläggningen i anstalter och häkten i dagsläget är extremt hög.
I september inrättades en krisledningsstab för att hantera platsbristen, och gav verksamheten i uppdrag att inventera möjligheten att öppna fler beredskapsplatser i anstalter och häkten. Den har resulterat i cirka 200 sådana platser, som beräknas kunna tas i drift de närmaste månaderna. De 103 nu beslutade platserna är de som bedömts kunna öppna snabbast.

”Har jobbat hårt”

– Alla lokalt och regionalt – chefer, medarbetare, skyddsorganisationen och fack – har jobbat hårt med detta. Och ur ett myndighetsperspektiv har Kriminalvården gjort något rätt otroligt – fått fram 103 platser på bara en månad, säger Joakim Righammar, som leder krisledningsstaben.


Dela sidan:
Skriv ut: