Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvården får rätt att besluta om tillfälligt omhändertagande

Nyheter
Publicerad: 2022-06-14 11:33
Foto: NTB scanpix

I veckan röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att ge Kriminalvården möjlighet att, vid allvarlig misskötsamhet, fatta beslut om tillfälligt frihetsberövande av villkorligt frigivna och personer dömda till skyddstillsyn.
Från och med den 1 oktober blir lagändringen verklighet.

Kriminalvården är nöjda med riksdagens beslut och konstaterar att det nu blir lättare att den som gör sig skyldig till allvarlig misskötsamhet även under kvällar och helger.

– Det är ett beslutsmandat vi inte haft tidigare. Det blir kanske de mest ingripande beslut som Kriminalvården kan göra på egen hand, säger Emma Ekstrand, enhetschef Frivården i ett pressmeddelande.

”Får kraftfullare verktyg”

I nuläget är det övervakningsnämnden som har mandat att fatta beslut om tillfälligt omhändertagande och detta kan endast ske under kontorstider. Nu ges alltså Kriminalvården möjlighet att fatta sådana beslut – dygnet runt – och övervakningsnämnden ska pröva beslutet senast dagen därpå.

– Lagändringen gör, tillsammans med utökade befogenheter till elektronisk kontroll, fotboja, att vi får kraftfulla verktyg. Det är viktigt för förtroendet för påföljden, säger Emma Ekstrand. 


Dela sidan:
Skriv ut: