Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvårdare varnas – misstänks ha sovit på jobbet

Nyheter
Publicerad: 2021-09-15 09:34
Foto: Jessica Gow / TT /

En kollega misstänkte att den manlige kriminalvårdaren lagt sig och sovit mitt under arbetspasset, men enligt mannen hade han bara lagt sig i vilrummet för att läsa sin e-post.
Myndighetens personalansvarsnämnd konstaterar att ord står mot ord i frågan, men beslutar ändå att varna kriminalvårdaren då han anses ha undandragit sig sina ordinarie arbetsuppgifter – och därmed äventyrat säkerheten på anstalten.

Det var i december förra året som en kvinnlig kollega skulle hämta ett skyddsvisir till en besökare i ett vilrum, som också användes som förråd. Väl där inne kunde kvinnan notera att ”någon låg där”. Personen rörde sig dock inte och hon misstänkte därför att denne sov. Hon misstänkte att det var den aktuella mannen som låg där och när hon lämnat rummet såg hon därför till att han anropades via RAKEL.

Efter anropet kom mannen mycket riktigt ut från vilrummet.

Delvis bekräftat uppgifterna

Dessa uppgifter har delvis bekräftats av den manlige kriminalvårdaren som i ett personalsamtal uppgett att han gått till vilrummet för att läsa sin e-post. Väl där drabbades han dock av ett plötsligt blodtrycksfall och behövde samtidigt sträcka ut ett ben som han har problem med, varför han lade sig på golvet.

Enligt mannens uppgifter presenterade han sig dessutom för sin kollega när denne kom in i vilrummet för att hämta visiret.

Oklart om mannen sov – varnas ändå

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterar nu, i ett färskt beslut, att ord står mot ord i fråga om den manlige kriminalvårdaren sov eller inte i vilrummet. Det står dock klart att han lagt sig där utan att ha rast, eller annat godtagbart skäl, på schemalagd arbetstid – utan att ha meddelat vakthavande befäl eller kollegor om vart han befann sig.

Han har alltså undandragit sig sina ordinarie uppgifter, vilket inneburit att han äventyrat säkerheten och kollegornas trygga arbetsmiljö. Han tilldelas därför en disciplinpåföljd i form av en varning.


Dela sidan:
Skriv ut: