Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvårdare tog hem sekretessbelagda listor på intagna

Nyheter
Publicerad: 2019-10-07 09:11
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En kriminalvårdare på ett häkte norr om Stockholm tog hem sekretessbelagda handlingar, bland annat bestående av listor på intagna.
Det rapporterar Sveriges Radio. 

Enligt Sveriges Radio har mannen, som varit anställd inom Kriminalvården i flera år, tidigare arbetat på ett högriskfängelse.  Numera arbetar mannen på ett häkte norr om Stockholm.

Hyresvärden hittade handlingar

Enligt Sveriges Radio hittade mannens hyresvärd hemliga interna handlingar som mannen hade lämnat kvar efter utflyttning i början av året. 

Efter att handlingarna lämnades tillbaka till Kriminalvården inleddes en utredning.

Listor på intagna personer

Enligt Sveriges Radios Ekot, som tagit del av utredningen mot mannen, hade mannen tagit hem långa listor som uppgav samtliga intagna personer på häktet under april 2018.

Listorna innehöll också uppgifter om vilka personer som besökt de intagna personerna under samma period. Båda typer av listor är sekretessbelagda.

Utgör en säkerhetsrisk

Eftersom listor på intagna och besökare är sekretessbelagda får de inte spridas, eftersom röjandet av uppgifterna kan riskera att intagna eller närstående kan utsättas för våld och skada. 

Enligt Kriminalvården utgör mannen en säkerhetsrisk i sitt arbete. Efter en internutredning om sekretessbrott anmäls därför mannen till personalansvarsnämnden, där han riskerar att åtalsanmälas.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se