Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kriminalvårdare straffas – skickade lättklädda bilder till intagen

Nyheter
Publicerad: 2022-09-21 14:31
Foto: Johan Nilsson

En kriminalvårdare straffas med 20 dagars löneavdrag för att ha skickat ett vykort med bilder till en intagen där hon, lättklädd, ”poserade på ett sexuellt utmanande sätt”.
Det är andra gången på ett år som kriminalvårdaren tilldelas en disciplinpåföljd till följd av sin otillbörliga relation till samme intagen.

I oktober förra året straffades kriminalvårdaren med tio dagars löneavdrag sedan personalansvarsnämnden slagit fast att hon haft en otillbörlig relation med en intagen.

Den otillbörliga relationen bestod i att hon, i mars förra året, tagit emot en Swish-betalning som hon köpt snus för och sedan lämnat över till den intagne på anstalten där hon var anställd.

”Poserade på sexuellt utmanande sätt”

Samme intagen fick i juli förra året ett vykort skickat till sig. Vykortet hade beställts vid Postnords hemsida och innehöll ”fyra mindre bilder på en lättklädd kvinna som poserade på ett sexuellt utmanande sätt”, enligt Kriminalvården. Dagen före julafton förra året skickades samma vykort till en intagen på en annan anstalt – vykortet hade skickats från en intagen på en tredje anstalt som haft ”en kompisrelation” till den klient som kriminalvårdaren haft en otillbörlig relation till.

I kuvertet låg förutom vykortet ett handskrivet brev och när anstaltspersonalen granskade innehållet upptäckte man att ansiktet på en av bilderna var överensstämmande med kriminalvårdarens ansikte.

Vidgår att det är hon på bilderna

I personalsamtal har kriminalvårdaren bekräftat att det är hon på bilderna på vykortet. Hon har dock hävdat att hon inte har skapat vykortet. Hon har även hävdat att hon inte haft någon kontakt med den intagne hon haft en otillbörlig relation med utanför arbetsplatsen.

Nyligen hade hon blivit kontaktad av en person på Snapchat som hade ett alias som liknade den intagnes namn. Personen hade gratulerat henne till hennes kommande barn – och hon hade då frågat hur denne visste det. Svaret hade blivit: ”Mina vänner”.

Bilderna på vykortet finns bara på hennes Snapchat-konto och enligt kriminalvårdaren måste någon ha hackat detta. Hon har polisanmält händelsen då hon kände ett obehag.

Får 20 dagars löneavdrag

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterar nu att det inte finns något utöver kriminalvårdarens egna uppgifter som styrker hennes berättelse om att kontot blivit hackat. Till detta kommer att det var först under personalsamtalet som hon berättade om kontakterna hon haft på Snapchat. Mot bakgrund av detta kan hennes berättelse, enligt nämnden, lämnas utan avseende.

Slutsatsen är därför att det är hon själv som har beställt vykortet samt att mycket talar för att det skickats efter det personalsamtal som hölls i det tidigare pan-ärendet – och att hennes otillbörliga relation till den intagne därmed fortsatt.

Mot bakgrund av att detta kan innebära en säkerhetsrisk samt även skada myndighetens anseende bestäms disciplinpåföljden till 20 dagars löneavdrag.
Personalansvarsnämnden är dock skiljaktig i den frågan. En ledamot vill att kriminalvården ska straffas med 30 dagars löneavdrag och en annan vill att hon ska helt ska slippa disciplinpåföljd då det enligt ledamoten inte är bevisat att hon har skickat vykortet.


Dela sidan:
Skriv ut: