Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kraftigt skärpta straff för unga rånmördare – dödade med 66 knivhugg

Nyheter
Publicerad: 2020-09-25 09:38
Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten skärper straffen kraftigt för två unga män som döms för mord på en annan ung man i Göteborg efter en urspårad narkotikaaffär.
Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att den yngste gärningsmannen varit över 18 år gammal vid händelsen samt att den andre mannen även ska dömas som skyldig till mordet.

Det var den 11 december förra året som en man i 20-års åldern hittades död av förbipasserande i närheten av en förskola i Lövgärdet i Göteborg.
En rättsmedicinsk undersökning skulle sedan visa att mannen fått sammanlagt 66 knivhugg utdelade mot huvud, hals och nacke.

Två män, som enligt handlingar var 17 respektive 20 år, åtalades senare vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för mord och rån.

Narkotikaaffär blev rånmord

En av de åtalade männen, 17-åringen, har i förhör uppgett att han kontaktat målsäganden för att köpa hasch tillsammans med den andre tilltalade mannen. När de skulle bege sig till platsen för köpet ska han dock ha sagt till den medåtalade att ”han inte skulle köpa hasch utan att han skulle råna (målsäganden)”.

När köparna och säljaren mötts upp eskalerade snart händelserna och målsäganden rånades och knivhöggs och fick ta emot både sparkar och slag. De båda tilltalade männen har dock samstämmigt uppgett att det endast var 17-åringen som utdelade knivhugg mot målsäganden. Han har dock hävdat att handlat i nödvärn och därefter haft svårt att besinna sig.

De båda ska dock senare ha hjälpts åt att flytta kroppen från mordplatsen till den plats där målsäganden hittades på morgonen dagen efter.

Oklarheter kring åldersbedömningen

Tingsrätten ansåg att bevisningen inte var tillräcklig för att 20-åringen, som inte vidgått att han utdelat några knivhugg, skulle dömas för mord.
Vad gäller 17-åringen slog tingsrätten fast att hans nödvärnsinvändning inte höll samt att antalet knivhugg och placeringen av dessa måste gjort det uppenbart för honom att målsäganden skulle avlida av skadorna. Han dömdes därför för mord och rån.

20-åringen kunde, enligt tingsrätten, inte dömas för medhjälp till mord. Detta då det inte var visat att målsäganden fortfarande var vid liv när de båda tilltalade började att flytta kroppen. Det var, enligt tingsrätten, inte heller visat att 20-åringen före denna tidpunkt tagit någon aktiv del i händelseförloppet eller att han haft uppsåt till andra omständigheter som skulle medföra ett ansvar för medhjälpsbrott. Han dömdes dock för skyddande av brottsling, grovt brott och rån.

17-åringen, som uppgavs vara 16 år vid gärningstillfället, dömdes till tre och ett halvt års sluten ungdomsvård. Åklagaren invände att han skulle varit äldre än han uppgett och att han var 18 och inte 16 år vid gärningen. Tingsrätten konstaterade dock att ”mot bakgrund av de felmarginaler som finns när det gäller medicinska åldersutredningar och vad som i övrigt har framkommit anser tingsrätten att åldern 19 år inte framstår som mer sannolik än 17 år. Tingsrätten ska då utgå ifrån den ålder som är mest förmånlig för NN i detta sammanhang, det vill säga 17 år”.

20-åringen dömdes till två års fängelse.

Kraftigt skärpta påföljder i hovrätten

Domen överklagades senare till hovrätten som nu gör en annan bedömning av 20-åringens gärningar.
Enligt hovrätten ”finns inte utrymme för någon annan rimlig slutsats än att (20-åringen) agerade tillsammans och i samförstånd med (17-åringen) under hela händelseförloppet på sätt som åklagaren gjort gällande i första hand”. Under sådana förhållanden deltog han i genomförandet av den dödliga gärningen på ett sådant sätt att han ”i objektiv mening ska bedömas som gärningsman, oavsett om han utdelade några knivhugg eller inte”.

Enigt hovrätten hade mannen dessutom ett likgiltighetsuppsåt till gärningen och även han ska därför dömas för mord. Hovrätten slår även fast att åtalspunkten gällande mord för de båda tilltalade konsumeras av mordet och ingen av de båda ska därför dömas för mord.

När det gäller påföljderna väljer hovrätten att kraftigt skärpa straffen för de båda männen. Hovrätten anser att mordet har ett straffvärde motsvarande sexton års fängelse för en vuxen person. Efter att ha reducerat straffet på grund av 20-åringens relativt låga ålder slår hovrätten fast att han ska dömas till 11 års fängelse.

Vad gäller 16-åringen går hovrätten på åklagarens linje och anser det mer sannolikt att mannen varit 18 än 16 år gammal vid gärningstillfället. Efter reduktion av straffvärdet på grund av hans ungdom kommer hovrätten
fram till att straffmätningsvärdet för hans del motsvarar fängelse i åtta år, vilket han döms till.


Dela sidan:
Skriv ut: