Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kraftig ökning av anmälningar om investeringsbedrägerier

Nyheter
Publicerad: 2019-08-08 14:13

Antalet anmälningar om investeringsbedrägerier har ökat markant under sommarmånaderna. Enligt Finansinspektionen kontaktas de dagligen av personer som säger att de har förlorat pengar.
Beloppen varierar från några tusen upp till en miljon kronor.

Enligt Finansinspektionen finns två vanliga tillvägagångssätt vid bedrägeriförsöken. Det första går ut på att du får ett erbjudande i sociala medier om att du kan tjäna snabba pengar, eller vinna pengar. Anmälan sker direkt i det sociala mediet, och sedan blir man uppringd och övertalad att satsa pengar. Det finns, skriver FI ofta en koppling till Bitcoin – till exempel värdepapper baserat på Bitcoin.

Uppmanas skicka kortnummer

Men för att få ut ”din vinst” behöver du betala vinstskatt separat, 20-30 000 kronor om du vunnit runt 100 000.

”Du uppmanas också att skicka ditt kort- eller kontonummer samt kopia på id-kort. Pengarna riskerar att vara borta direkt och någon vinst finns oftast inte. Om du dessutom har skickat kort- eller kontouppgifter finns risk för ytterligare bedrägerier,” skriver FI.

Det andra moduset handlar om större belopp, från 100 000 till över en miljon kronor. Du blir uppringd, ofta av någon som talar engelska.

Det kan antingen vara så att du anmält intresse på en webbplats eller så har bedragaren sökt fram dig som ett lämpligt offer.

Placeringserbjudande

Du erbjuds en placering i värdepapper. Erbjudandet låter oftast mycket bra, men du ”måste agera direkt”. Det finns till synes trovärdig information om värdepappren. Du uppmanas att skicka pengar till ett konto i ett annat land än därifrån personen ringer och där aktierna finns.

Det är senare, när du vill sälja värdepappren, problem uppstår.
”Det kan handla om att du behöver sätta in mer pengar. Du kan också bli kontaktad av någon som utger sig för att vara advokat eller brottsutredande myndighet som säger att de arbetar för att få tillbaka de pengar du förlorat. Mot en avgift som ofta motsvarar cirka 10 procent av det satsade. Dessa personer samarbetar ofta med de som genomförde det ursprungliga bedrägeriet,” skriver FI.

Finns varningssignaler

Bedragarna är skickliga och trevliga – uthålliga och påstridiga. Det är svårt att upptäcka om det är ett bedrägeri eller inte, men det finns varningssignaler.

”Det viktigaste rådet är att alltid kontrollera att företaget har tillstånd för sin verksamhet och att det inte finns med på FI:s varningslista,” skriver FI.


Dela sidan:
Skriv ut: