Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kraftig nedgång på bostadsmarknaden i maj

Nyheter
Publicerad: 2022-06-22 07:28
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kraftig nedgång på bostadsmarknaden i maj, i synnerhet i Stockholm och fortsatt nedåt första halvan av juni. Det framgår av statistik från Valueguard.

I maj gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ner 1,6 procent. Bostadsrättsindex gick ner med 2,1 procent och villaindex med 1,3 procent. Bland storstäderna är det Stockholm som förändrats mest med en nedgång på 3,0 procent för bostadsrätter och 3,2 procent för villor. Det framgår av statistik från Valueguard.

Oftast svagare i maj än i april

I Göteborg gick bostadsrättsindex ner med 1,9 procent och villaindex gick upp med 0,3 procent. Priserna i Malmö gick ner med 2,2 procent för bostadsrätter och 1,4 procent för villor. När vi justerar för säsongseffekter går HOXSWE ner med 1,2 procent.

Bostadsrättspriserna går ner med 1,6 procent medan villapriserna går ner med 1,4 procent efter säsongsjustering.

Utan säsongsrensning har utvecklingen på bostadsmarknaden historiskt sett ofta varit något svagare i maj än i april.

Prisförändringen

Valueguard har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av juni i rikets två största städer. I båda städerna föll bostadsrättspriserna kraftigt jämfört med hela maj, i Stockholm med 3,3 procent och i Göteborg med 3,9 procent.

”Genom att följa utvecklingen dag för dag kan vi se att den stora nedgången började den sista veckan i april och att priserna fram till idag gått ned ca 7 procent sedan dess. Nedgången ser ut att ha varit som snabbast under maj. Möjligen kan man se en tendens till utplaning de senaste två veckorna. Man bör dock vara försiktig med att dra slutsatser från prisutvecklingen under enskilda veckor. Under nedgången har också antalet försäljningar varit lägre än normalt, vilket kan tyda på att köpare och säljare har svårt att mötas”, skriver Valueguard.


Dela sidan:
Skriv ut: