Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Korruption inom kommuner och regioner ska kartläggas

Nyheter
Publicerad: 2022-07-21 11:59
Foto: Anders Wiklund / TT /

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att kartlägga korruption inom kommuner och regioner.
Det meddelade man på en pressträff under torsdagen.
– Även om Sverige i olika internationella rankingar framstår som ett land med låg nivå av korruption är vi inte befriade från problemet, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande.

I Statskontorets uppdrag ingår att ”lämna en lägesbild av förekomsten av korruption, korruptionsrisker och arbetssätt inom kommuner och regioner, analysera lägesbilden samt föreslå eventuella åtgärder för att korruptionen ska kunna motverkas ytterligare inom sektorn”.

Regeringen hoppas att kartläggningen ska höja kunskapsnivån om korruptionsrisker samt även skapa bättre förutsättningar för kommunerna och regionerna att motverka korruption.

I början av juni tillsatte regeringen också en utredning om övergångsrestriktioner efter vissa anställningar och uppdrag i offentliga verksamheter. Även detta i syfte att minska risken för korruption och intressekonflikter.

– Även om Sverige i olika internationella rankingar framstår som ett land med låg nivå av korruption är vi inte befriade från problemet. Vi får aldrig slå oss till ro i kampen mot korruption och nu behöver vi höja kunskapsnivån nationellt om korruptionsrisker inom kommuner och regioner, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: