Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Körde båt efter intag av ”häxbrygd” – fälls för grovt sjöfylleri

Nyheter
Publicerad: 2022-11-17 13:16
Genrebild. Foto: TT

Hovrätten fastställer en fällande dom avseende grovt sjöfylleri för en man som kört båt under berusning.
Precis som underinstansen anser hovrätten att mannens förklaringar bär efterhandskonstruktionens prägel och dömer honom till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Mannen stoppades när han framförde en båt samtidigt som hans promillehalt i utandningsluften uppgick till 0,81 milligram alkohol per liter. Eftersom hans båt kunde framföras med en hastighet om minst 15 knop kom han att åtalas för grovt sjöfylleri.

Mannen nekade till brott och anförde bland annat att han innan den aktuella dagen hade testat hastighetskapaciteten i syfte att utröna om båten omfattades av promillegränsen i sjölagen. Han kände till regleringen och genomförde därför en hastighetsmätning med GPS under inte helt lugna sjöförhållanden. Då kom han upp i 14 knop och gjorde därför bedömningen att båten inte omfattades av den aktuella promillegränsen.

Gjorde egen hastighetsmätning

Tingsrätten konstaterade att mannen inledningsvis erkänt gärningen och uppskattat att båten kunde gå i cirka 15 knop och först efter förundersökningen avslutats, i vad han benämnde som en ”erinran” berättat om sin egna hastighetsmätning.

Enligt tingsrätten bar den invändningen ”efterhandskonstruktionens prägel” och även om tilltro skulle sättas till dessa uppgifter måste han i vart fall ha insett att båten kunde uppnå minst 15 knop på blankvatten om han kom upp i 14 knop på lite mer öppet hav.

Döms i både tings- och hovrätt

När det gällde hans intag av alkohol konstaterade tingsrätten att han uppgett att han druckit både rosevin och öl under dagen – och först under huvudförhandlingen berättat om den ”häxbrygd” han fick av sina vänner strax innan han satte sig i båten. Enligt mannen har han först efter händelsen fått reda på att denna innehöll ”sprit och en brustablett”. Tingsrätten ansåg att invändningen var mycket osannolik och skrev:
Att en brustablett helt skulle maskera doften och smaken av sprit framstår som i det närmaste otänkbart. Tingsrätten håller det för uteslutet att (den åtalade mannen) varken skulle ha förstått att drycken innehöll alkohol, eller i vart fall – även baserat på benämningen ”häxbrygd” – varit likgiltig inför om så var fallet”.

Han dömdes därför för grovt sjöfylleri till villkorlig dom och 80 dagsböter.

Domen kom att överklagas till hovrätten, som nu gör samma bedömning i såväl skuld som påföljdsfrågan.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
sjöfylleridom

Dela sidan:
Skriv ut: