Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Konsumentverket: Ingångna elavtal ska hållas

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 07:31

Det är inte möjligt att hänvisa till force majeure så länge det går att leverera el. Det konstaterar Konsumentverket i ett uttalande efter SR Ekots avslöjande att vissa elbolag vill säga upp långa fleråriga elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen force majeure.

Det var under onsdagsmorgonen som nyheten kom att vissa elbolag vill säga upp långa fleråriga elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen force majeure. Enligt Sveriges Radio Ekot:s källor är anledningen att elbolagen befarar att elpriserna kan vara höga under en lång tid, och deras ekonomi skulle kunna påverkas dramatiskt.

Konsumentverket uppger nu att myndigheten har fått frågan om företagen får bryta elavtal med fast pris, med hänvisning till force majeure.

Ingångna avtal ska hållas

”Myndighetens bedömning i dagsläget är att det inte är möjligt att hänvisa till force majeure så länge det går att leverera el”.

– Generellt gäller att ingångna avtal ska hållas. Konsumenterna ska kunna lita på att de avtal som de har ingått gäller, säger Gabriella Fenger Krog, enhetschef på Konsumentverkets rättsenhet.


Dela sidan:
Skriv ut: