Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Konstnären Saga Berlin hade rätt till förhandling i hovrätten

Nyheter
Publicerad: 2020-07-10 09:47
Konstnären Saga Berlins och hennes konstprojekt Uppfinn nått eller dö. Foto: Malin Hoelstad, SvD / Polisen

Konstnären Saga Berlin fälldes i både tings- och hovrätt för grov skadegörelse efter att ha spraymålat en utomhusbassäng röd. Högsta domstolen undanröjer nu hovrättens dom och återförvisar målet till hovrätten för ny bedömning.

Konstnären Saga Berlin dömdes i tingsrätten för grov skadegörelse bestående av klotter i en bassäng till villkorlig dom och dagsböter. Hon skulle också betala skadestånd om 280 000 kronor för kostnaderna för sanering av bassängen. Det hela var en del av ett konstprojekt.

Överklagade till hovrätten

Hon överklagade till hovrätten och ville bli frikänd då hon menade att hon inte haft uppsåt att skada bassängen. Projektet planerades noggrant och sanering av bassängen var avsedd att ske i direkt anslutning till genomförandet. 

Hon ansåg också att hon inte var skyldig att betala det skadestånd som hade begärts.

Under handläggningen i hovrätten begärde hon att få lägga fram sin sak vid en förhandling. Hovrätten ansåg emellertid att målet kunde avgöras utan förhandling. Tingsrättens dom fastställdes.

Högsta domstolen har nu undanröjt hovrättens dom och återförvisat målet till hovrätten för ny behandling.

När en huvudförhandling begärs bör det ske

Högsta domstolen framhåller att målet i hovrätten avsåg både frågan om ansvar för brott och skadestånd. När en part i den situationen begär att en huvudförhandling ska hållas måste det ske, om det inte är uppenbart obehövligt.

Konstnären hade flera, inte helt okomplicerade, invändningar mot det skadestånd som dömts ut. Det fanns därför inte förutsättningar att avgöra målet utan huvudförhandling.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.