Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommun spanade på misstänkta bidragsfuskare – får JO-kritik

Nyheter
Publicerad: 2023-05-31 09:59
JO Per Lennerbrant. Foto: Anders Wiklund / TT

Norrköpings kommun anställde en säkerhetsutredare som spanade i syfte att upptäcka bidragsfusk. Nu får kommunen allvarlig JO-kritik då metoderna som använts inneburit ett sådant betydande intrång i den personliga integriteten som enligt regeringsformen kräver lagstöd. - Jag är medveten om den belastning som felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen innebär för samhället och att kommunerna har ett ansvar att motverka detta. Det får dock inte medföra att det grundlagsfästa skyddet för den enskildes integritet och rätten till privatliv inte respekteras, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.