Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommun förlikas med DO – funktionsnedsatt elev diskriminerades

Nyheter
Publicerad: 2022-09-22 09:59
Lars Arrhenius, DO. Foto: TT

Kommunen diskriminerade en elev med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning när man drastiskt minskade dennes särskilda stöd enligt skollagen.
Nu står det klart att kommunen, efter att ha stämts, förlikats med DO och kommer att betala 90 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.
Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Det handlar om en elev med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som hade ett dokumenterat behov av ”omfattande tillgänglighetsåtgärder” i form av särskilt stöd enligt skollagen.

Under 2017 fattade dock kommunen beslutet att reducera elevens stöd rejält. Något som enligt DO skett utan att det fanns något som tydde på minskat behov hos eleven.

Mot den bakgrunden ansågs kommunen, under en period, inte ha vidtagit skäliga åtgärder för tillgänglighet för att eleven skulle kunna få samma villkor som övriga elever att ta del av undervisningen.

Förlikas med DO

Detta ledde till att Diskrimineringsombudsmannen stämde kommunen vid tingsrätten och krävde att kommunen skulle betala 90 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Nu, drygt 10 månader senare, står det klart att kommunen medgett att eleven utsatts för diskriminering och förlikats med DO om att betala de 90 000 kronorna.

– Det är glädjande att kommunen väljer att ta det här steget, säger Björn Olof Bräutigam, jurist på DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: