Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KO och Konsumentverket varnar för bluffkontakter

Nyheter
Publicerad: 2020-07-14 10:27
Foto: Isabell Höjman/TT

KO och Konsumentverket uppmanar konsumenterna att vara extra försiktiga och kritiska när telefonen ringer och de på andra änden uppger sig för att ringa från myndigheten.

KO och Konsumentverket går nu ut med en varning till konsumenter och uppger att det händer att personer ringer konsumenter och påstår att de representerar Konsumentverket eller Konsumentombudsmannen, KO. Ibland är det personer som utger sig komma från företag som påstår att de samarbetar med Konsumentverket och vill ”hjälpa till” mot en avgift. 

– Jag vill uppmana dig som konsument att vara extra försiktig och kritisk om du blir kontaktad över telefon av någon som påstår att de ringer från myndigheten. Det gäller också om de påstår att de har ett samarbete med oss på Konsumentverket, säger Daniel Karfs, biträdande Konsumentombudsman.

Olika tekniker

Ofta har den som kontaktar dig på telefon eller annat sätt samlat information om dig och låter både insatt och trovärdig. Uppringarens taktik kan vara att skrämma dig genom att påstå att du är på väg att bli utsatt för ett bedrägeri. Taktiken kan också vara att erbjuda dig hjälp kring något som kanske handlar om fakturor eller abonnemang.

Polisens uppmaning

Polisens råd är att aldrig svara på misstänkta nummer och aldrig logga in med bank-ID på någon annans uppmaning.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.