Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Knuffade man ned på tågspår – döms till rättspsykiatrisk vård

Nyheter
Publicerad: 2022-09-21 11:20
Foto: Polisen

Den kvinna som i somras knuffade en man ned på ett tunnelbanespår döms till rättspsykiatrisk vård.
Detta då kvinnan var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och fortfarande lider av en sådan. 
Det meddelar Södertörns tingsrätt under onsdagsförmiddagen.

Det var den 3 juli i år som knuffen skedde i samband med att ett tunnelbanetåg var på väg in på perrongen.

Brottet fångades på bild av de övervakningskameror som fanns på stationen och kvinnan kom att åtalas för mordförsök.

Haft uppsåt

I förhör har kvinnan nekat till att hon befann sig på platsen, men Södertörns tingsrätt anser att det inte råder någon som helst tvekan om att hon är ”identisk med den person som knuffade mannen”.

Den fråga som domstolen koncentrerat sig på har istället varit huruvida kvinnan hade uppsåt att döda mannen. Nu står det klart att kvinnan anses ha agerat med likgiltighetsuppsåt – och hon döms för mordförsök.

– Det kan tyckas självklart att det är förenat med livsfara att knuffa ned någon på ett tunnelbanespår, särskilt när ett tåg är på väg in till perrongen. Detta måste dock slås fast juridiskt utifrån den bevisning som finns i det aktuella målet. Med utgångspunkt i omständigheterna vid gärningen anser rätten att knuffen innebar livsfara för målsäganden och att den tilltalade – trots hennes psykiska tillstånd – måste ha förstått detta. Hon har alltså haft uppsåt och döms därmed för försök till mord, säger rådmannen Anna Rosenmüller i ett pressmeddelande.

Får rättspsykiatrisk vård

Kvinnan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning i somras där det konstaterades att hon led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Vid undersökningen konstaterades också att hon fortsatt led av en sådan störning.

Hon döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning och åläggs att betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till mannen.


Dela sidan:
Skriv ut: