Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Knivmördade rullstolsburen kvinna – nekas tidsbestämt straff

Nyheter
Publicerad: 2023-03-06 11:12
Foto: Filip Erlind / TT / kod 11380

Även om den livstidsdömde mannen inte rapporterats för misskötsamhet sedan 2018 och tycks ha delar av sin framtid planerad anses risken för återfall i allvarlig brottslighet vara medelhög.
Det föreligger därför ett absolut hinder mot att tidsbestämma straffet han dömts till för mord, grov kvinnofridskränkning och våldtäkter.

Den nu 42-årige mannen dömdes 2009 till livstids fängelse för mord, grov kvinnofridskränkning och två fall av våldtäkt.

Södertörns tingsrätt konstaterade i domen att mannen ” i sitt hem berövat den rullstolsbundna, skyddslösa och försvarslösa NN livet genom ett 40-tal knivhugg där minst tio av stickskadorna varit livshotande”. ”Parternas dotter XX var åsyna vittne till denna tragedi”.

Livstidsdomen fastställdes av Svea hovrätt.

Varnats 32 gånger

Under 2021 ansökte mannen för första gången om tidsbestämning av livstidsstraffet. Örebro tingsrätt avslog den ansökan. I slutet av förra året inkom han med en ny ansökan.

Av Kriminalvårdens färska yttrande framgår att mannen, fram till 2018, rapporterats för misskötsamhet vid 78 tillfället vilket resulterat i 32 varningar. Även om han inte rapporterats för någon misskötsamhet sedan 2018 har mannen, enligt Kriminalvården, under denna period ”vid upprepade tillfällen gjort olämpliga uttalanden gentemot personal och medintagna”.

Rättsmedicinalverket gör bedömningen att mannen har en medelhög risk för återfall i allvarlig brottslighet. I yttrandet pekar RMV bland annat på att han haft svårt att interagera med andra människor, har begränsad arbetslivserfarenhet och aldrig har varit varaktigt etablerad på arbetsmarknaden. Han har samtidigt uppvisat bättre skötsamhet och tycks ha någon form av planering för boende och försörjning om han skulle utvisas till hemlandet i samband med att han släpps.

Frågan för tidigt väckt

Mannen uppgav själv under förhör vid tingsrätten att han numera lärt sig att hantera situationer verbalt, inte längre blir lika arg och dessutom har erkänt alla brott han begått. Han har också skrivit brev till målsägandens föräldrar lärt sig hantera sitt humör. Han uppgav också att hans plan är att bo på en fårfarm i Turkiet när han släpps.

Örebro tingsrätt anser att RMV lagt fram både ”robusta” och ”välgrundade” skäl för sin riskbedömning och konstaterar att det alltjämt finns en konkret och beaktansvärd risk för återfall i allvarlig brottslighet. Därmed föreligger ett absolut hinder mot en omvandling.

Tingsrätten tillägger också att frågan om omvandling är för tidigt väckt – och avslår ansökan.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
tidsbestämningavslag

Dela sidan:
Skriv ut: