Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Knivdåd ändrades till mord och 14 års fängelse – dom står fast

Nyheter
Publicerad: 2020-07-14 08:11
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Hovrätten ändrade domen för ett knivdåd till mord och 14 års fängelse i stället för grov misshandel och fem års fängelse. Domen står fast då Högsta domstolen inte prövar fallet. 

Hovrätten ändrar domen för ett knivdåd till mord och 14 års fängelse i stället för grov misshandel och fem års fängelse. Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att det som är utrett om gärningsmannens agerande strax innan gärningen, och det livsfarliga angreppssättet med kniven visar att mannen vid gärningsögonblicket var likgiltig inför effekten av sitt handlande.

Av ett beslut från den 10 juli framgår det att Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

Åtalades i första hand för mord

Den 22-årige mannen åtalades i första hand för mord efter att han uppsåtligen ska ha dödat en annan man genom att sticka eller hugga honom i halsen med en kniv. Av knivhugget fick målsäganden stickskada på halsen, skador på lungsäcken och lungan samt skador på halsblodådern, sköldkörteln, luftstrupen, matstrupen och nyckelbenspulsådern. Skadorna orsakade målsägandens död. Händelsen inträffade i Göteborg den 19 oktober 2019.

Likgiltighetsuppsåtet

Domstolarna ansåg det klarlagt att 22-årige mannen med den påträffade kniven dödat den andre personen. Frågan var om det skulle bedömas som grov misshandel eller mord. Här gör domstolarna olika bedömningar utifrån likgiltighetsuppsåtet. En oenig Göteborgs tingsrätt började visserligen med att konstatera att omständigheterna ger ett klart stöd för att den tilltalade var medveten om att han angrep en annan person med ett livsfarligt våld. 

Påverkad av alkohol

Fråga är om han i den stunden insett risken för den dödliga utgången och trots en sådan insikt agerat som han gjorde. Vid denna bedömning tog rätten hänsyn till att 22-åringen varit synnerligen höggradigt påverkad av alkohol vid tillfället. En omständighet som grumlat hans möjligheter att på ett korrekt sätt bedöma effekterna av sitt handlande. Vidare beaktades hans omedelbara reaktioner efteråt då han verkade förvånad över vad som hänt och gett uttryck för att det inte kan vara han som har gjort detta. Detta talar för att han inte var likgiltig inför den dödliga utgången. 

Ett knivhugg

Till sist vägdes även in att det har handlat om ett hastigt händelseförlopp där endast ett knivhugg utdelats. Det var därmed inte visat att 22-åringen agerat med ett likgiltighetsuppsåt. Åtalet för mord ogillades därför. 

Han dömdes i stället för grov misshandel och vållande till annans död till fem års fängelse. 

Ordföranden och en nämndeman ville döma mannen för mord då 22-åringen visat ”på ett tydligt avsiktligt agerande där risken för den dödliga effekten på intet sätt haft någon avhållande effekt på hans handlande”.

Hovrättens bedömning

Hovrätten för Västra Sverige gör i likhet med tingsrätten bedömningen att 22-åringen har haft uppsåt till misshandelsgärningen som var av helt livsfarligt slag. I linje med denna bedömning ligger att mannen, även om han vid tillfället var kraftigt berusad, var medveten om att hans agerande kunde få dödlig utgång.

Till skillnad från tingsrätten anser dock hovrätten att det som är utrett om 22-åringens agerande strax innan gärningen, och det livsfarliga angreppsättet med kniven som han är övertygad om, även visar att han vid gärningsögonblicket var likgiltig inför effekten av sitt handlande, det vill säga inför offrets död. Att 22-åringen stannade kvar på platsen efter gärningen och på olika sätt uttryckte att det inte var han som hade dödat mannen medför ingen annan bedömning av vad som är visat om 22-åringens uppsåt vid gärningsögonblicket.

Utvisning

Han ska följaktligen dömas för att med likgiltighetsuppsåt ha dödat mannen.

Han döms därför till 14 års fängelse för mord. 

Medan tingsrätten beslutade om utvisning och förbud mot att återvända till Sverige inom 15 år bestämmer hovrätten att utvisningen ska ske utan tidsbegränsning.


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.