Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Klas Friberg: ”Hotbilden mot Sverige bredare än tidigare”

Nyheter
Publicerad: 2021-01-11 13:19
Säpochefen Klas Friberg. Foto: Henrik Montgomery / TT

Främmande makt tillskansar sig årligen information om svenska företag till ett värde av flera miljarder.
Samtidigt saknas ofta såväl prioriteringar som vilja att förhindra angreppen – som framförallt kommer från Ryssland, Kina och Iran.
– Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot, säger Säpochefen Klas Friberg i ett uttalande.

Under måndagen inleddes den årliga konferensen Folk och Försvar, där bland annat Säpochefen Klas Friberg höll ett anförande om det säkerhetsläget i Sverige.

Enligt Friberg har hotbilden mot Sverige blivit såväl bredare som mer komplex än tidigare.

– Hotbilden mot Sverige är bredare och mer komplex än tidigare. Angrepp och aktiviteter från främmande makt riktar sig mot grundläggande fri- och rättigheter, vårt ekonomiska välstånd, vårt politiska beslutsfattande och vår territoriella suveränitet. Det är angrepp som pågår här och nu och som påverkar vår demokrati, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i ett uttalande.

Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten

Enligt Klas Friberg har den ökade digitaliseringen och teknikutvecklingen lett till att främmande makter kunnat stärka sina förmågor inom cyberspionage, och den information och kunskap som årligen kartläggs och stjäls från svenska företag kan årligen värderas till miljardbelopp. Detta trots att mörkertalet kring denna typ av brottslighet är stort då upptäcktsrisken är liten då det ofta saknas förmåga att upptäcka samt förhindra angreppen.

Säkerhetspolisen gör bedömningen att det i dagsläget rör sig om ett 15-tal länder som bedriver olika former av spionage och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten.

– Främmande makt använder hela sina samhällens resurser strukturerat och systematiskt, samordnar olika medel och agerar både på egen hand och via ombud för att nå sina mål. Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot, säger Klas Friberg.

Klas Friberg vill därför se en ökad prioritering av säkerhetsarbetet mot de riktade angreppen.

– Sverige måste bli bättre på att möta hotet genom att säkerhet prioriteras högre såväl på den strategiska politiska nivån, hos våra myndigheter och i näringslivet. Vi måste få på plats en samlad nationell ansträngning och inte minst måste säkerhetsskyddet förbättras, säger Säpochefen Klas Friberg.


Dela sidan:
Skriv ut: